ГоловнаПолітика

ЄС назвав невизнання анексії Криму ключовим підходом для співпраці в Чорному морі

Рада ЄС стурбована викликами безпеки в чорноморському регіоні.

ЄС назвав невизнання анексії Криму ключовим підходом для співпраці в Чорному морі
Фото: BestMaps.ru

У Раді Європейського союзу заявили, що для співробітництва у Черному морі необхідно дотримуватися міжнародного права і принципів незалежності та територіальної цілісності.

Про це пише "Інтерфакс-Україна" з посиланням на офіційний документ Ради ЄС, яка в понеділок схвалила висновки з політики ЄС щодо чорноморського регіону.

"Рада залишається стурбованою у зв'язку з викликами безпеки в регіоні Чорного моря", - йдеться в прес-релізі.

Згідно з документом, у світлі цих викликів ЄС необхідно дотримуватися принципів міжнародного права, включаючи повагу суверенітету і територіальної цілісності незалежних держав, свободи судноплавства і збереження позиції ЄС з питання Криму.

Так, в прес-релізі йдеться, що поряд з іншими нормами "політика невизнання незаконної анексії Криму є фундаментальною для підходу ЄС до регіональної співпраці у регіоні Чорного моря".

Водночас у Раді вказали на зростаючу стратегічну важливість регіону для ЄС, висловили прихильність завданню сприяти його процвітанню та стабільності й закликали збільшити роль ЄС у регіональному співробітництві, в тому числі у сфері економіки.

Нагадаємо, що Росія анексувала Крим у березні 2014 року. Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконною і засудили дії Росії, проти Росії введено низку економічних санкцій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram