ГоловнаПолітика

НАБУ завершило розслідування про розтрату 93,28 млн гривень в "Укрзалізниці"

Підозрювані в 2015-2017 роках організували закупівлю продукції за завищеними цінами.

НАБУ завершило розслідування про розтрату 93,28 млн гривень в "Укрзалізниці"
Фото: rbc.ua

Детективи Національного антикорупційного бюро України завершили розслідування фактів заволодіння 93,28 млн грн ПАТ "Укрзалізниця" під час закупівлі стрілочної продукції за завищеними цінами в 2015-2017 рр. Підозрюваним відкрили матеріали слідства для ознайомлення перед складанням обвинувального акта, повідомляє прес-служба НАБУ.

За даними слідства, підозрювані з грудня 2015-го по березень 2017 року організували закупівлю для "Укрзалізниці" стрілочної продукції за завищеними цінами із залученням підконтрольних підприємств-посередників і таким чином заволоділи коштами філії "Центр забезпечення виробництва" "Укрзалізниці" на суму близько 93,28 млн грн.

Підозрюваними у справі проходять голова правління - генеральний директор виробника стрілочної продукції; першого заступника гендиректора підприємства; директор фіктивної компанії-переможця торгів; директор компанії-посередника; троє співробітників ЦОП "Укрзалізниці", а також колишній перший заступник керівника ЦОП "Укрзалізниці".

Детективи також вважають, що до скоєння злочину можуть бути причетні й інші особи, в тому числі народні депутати. Розслідування за цими фактами виділили в окреме кримінальне провадження, яке досі триває.

Стосовно одного з народних депутатів, який, за даними слідства, є організатором корупційної схеми, підготовлено та направлено до органів прокуратури проект подання на зняття недоторканності і притягнення до кримінальної відповідальності.

Розслідування цих фактів детективи НАБУ почали в червні 2017 року за власними напрацюваннями.

Нагадаємо, в червні 2018 року міністр інфраструктури Володимир Омелян зажадав скасувати великий тендер "Укрзалізниці" щодо закупівлі стрілочних переводів у фірм-прокладок. Тендер, про який заявив міністр, стосується закупівлі стрілочних переводів і запчастин. Єдиним акредитованим виробником стрілочних переводів для УЗ є "Дніпропетровський стрілочний завод". Але УЗ замість того, щоб провести переговорну процедуру закупівлі з ним, оголосила тендер, на який заявки подали ТОВ "Крендлз" і ТОВ "Дніпрозалізничпостачання". При цьому "Крендлз" перемогло в усіх 52 лотах у трьох відповідних тендерах.

У 2017 році НАБУ порушило кримінальну справу за результатами закупівлі у "Крендлз" і "Дніпрозалізничпостачання" на загальну суму 1,3 млрд грн. Слідство підозрює, що вартість продукції було завищено на 40% у результаті проведення фіктивних тендерів з підставними компаніями.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram