ГоловнаПолітика

Нацрада угледіла порушення "1+1" передвиборчого законодавства через Зеленського

За три передвиборчі місяці присутність кандидата в Президенти в ефірі мовника досягла 14%.

Нацрада угледіла порушення "1+1" передвиборчого законодавства через Зеленського
Фото: instagram/zelenskiy_official

Результати моніторингу ефіру ТОВ "ТРК "Студія 1+1" щодо висвітлення виборчого процесу свідчать про виявлення ознак порушень положень статті 3, статті 561 та статті 57 Закону "Про вибори Президента України".

Про це інформує прес-служба Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

Повідомляється, що, за даними Нацради, в ефірі телеканалу "1+1" за три передвиборчих місяці присутність кандидата на пост Президента Володимира Зеленського в ефірі мовника досягла 14 відсотків.

Зазначається, що протягом 27-29 березня Нацрада зафіксувала в ефірі телеканалу трансляцію серіалу "Слуга народу-3". За даними регулятора, в ньому містяться висловлювання головного героя Голобородька, які дублюють положення передвиборної програми Зеленського і мають ознаки передвиборної агітації в сенсі виборчого законодавства України (стаття 58 Закону України "Про вибори Президента України").

"Зокрема, фрагмент із серіалу, озвучений В. Голобородьком: "... І тому перше, що ми пропонуємо - це законопроект про зняття недоторканності з президента, депутатів та суддів ..." і окремі тези: "Мої законопроекти в цьому напрямку: "Про зняття недоторканності з Президента України, народних депутатів і суддів "; "Про імпічмент Президента України"; "Про відкликання народного депутата України", передвиборної програми кандидата ідентичні", - зазначили в повідомленні Нацради.

До таких висновків дійшли і у Всеукраїнській громадській організації "Комітет виборців України". Там зазначають, що показ відеофільму "Слуга народу - 3" під час виборчого процесу має розглядатися як передвиборна агітація на користь Зеленського і має бути оплачена з виборчого фонду кандидата.

Національна рада звернеться до каналу за поясненням, як він трактує цю ситуацію, а також повідомить у Центральну виборчу комісію щодо виявлених порушень.

Як повідомлялося, телеканал "1+1" знову покаже програми з кандидатом у президенти Володимиром Зеленським у "день тиші" 20 квітня. Як і перед першим туром виборів президента, буде показаний випуск "Вечірнього кварталу" в "форматі інтелектуального гумору".

Після нього транслюватимуть фільм, де Зеленський зіграв головну роль.

Нагадаємо, відповідно до закону про вибори президента України, передвиборна агітація повинна завершитися о 24 годині останньої п'ятниці перед днем виборів.

Між телеканалом "1+1" і кандидатом у президенти Петром Порошенком, суперником Зеленського у другому турі, існує конфлікт. Порошенко звинуватив "1+1" у поширенні фейків, а "1+1" має намір судитися з ним через те, що президент "увірвався в ефір приватної компанії без запрошення".

Телеканал "1+1" належить олігарху Ігорю Коломойському, який підтримує Володимира Зеленського.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram