ГоловнаПолітика

У рейтингу виборчих симпатій лідирує Зеленський, на другому місці - Порошенко і Тимошенко, - "Рейтинг"

Точно підуть або радше підуть на вибори 85% українців.

У рейтингу виборчих симпатій лідирує Зеленський, на другому місці - Порошенко і Тимошенко, - "Рейтинг"
Фото: Макс Левин

85% українців мають намір узяти участь у виборах президента України наприкінці березня 2019 року. Про це свідчать результати соціологічного опитування, проведеного групою "Рейтинг".

Згідно зі звітом, дві третини опитаних вважають, що справи в Україні розвиваються в неправильному напрямку, кожен п'ятий вважає, що - в правильному. З початку року останній показник зріс з 14 до 21%.

Тільки 10% респондентів вважають, що за останні 12 місяців економічне становище в Україні поліпшало, 60% - відчули погіршення. Важливо зауважити, що за останні 5 років останній показник зменшився з 86 до 60%, одночасно зросла кількість респондентів, які вважають, що ситуація не змінилася (з 11 до 27%).

Від початку року зросла мобілізація виборців. Майже 85% (проти 76% в грудні) опитаних зазначили, що однозначно або радше мають намір узяти участь у виборах Президента України. Відносно високі темпи зростання охочих голосувати зафіксовано на півдні і сході країни.

Лідером президентського рейтингу є Володимир Зеленський, якого підтримують 25,1% тих, хто визначився і має намір голосувати. Другу позицію ділять між собою Петро Порошенко (16,6%) і Юлія Тимошенко (16,2%). За Юрія Бойка готові віддати свої голоси 11,3%, Анатолія Гриценка - 7,7%, Олега Ляшка - 5,6%, Андрія Садового - 3%, Євгена Мураєва - 2,5%, Ігоря Смешка - 2,5%.

За останній місяць зросли рейтинги Зеленського, Порошенка і Бойка. Невелике зменшення відбулося на рівні підтримки Тимошенко, електоральні показники інших кандидатів не зазнали відчутних змін.

Автори опитування зазначають, що Зеленський і Тимошенко мають найвищий потенціал електорального зростання (так званий "інший вибір" - їх готові підтримати по 7% виборців, якщо їхні лідери не братимуть участі у виборах). При цьому 24% опитаних вважають, що наступним президентом буде Порошенко. У перемогу Тимошенко вірять 19%, Зеленського - 17%.

Моделювання другого туру дало такі результати: Тимошенко тримає першість у парі з Порошенком (31% проти 24%), а Зеленський - в будь-якому варіанті: 42% проти 24% у Порошенка, 37% проти 24% у Тимошенко.

Опитування проводили 19-28 лютого у вигляді особистого формалізованого інтерв'ю серед виборців віком 18 років і старше. Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіонами і типом поселення, помилка репрезентативності дослідження не перевищує 2%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram