ГоловнаПолітика

Україна і Росія підписали угоду про вилов риби в Азові

Протоколом обумовлено і питання передачі затриманих рибалок тій стороні, громадянству якої вони належать.

Україна і Росія підписали угоду про вилов риби в Азові
Фото: dpsu.gov.ua

Державне агентство рибного господарства України підписало з відповідним відомством Росії протокол про поділ квот вилову риби в Азовському морі.

Про це повідомляє прес-служба Держрибагентства.

"Після тривалих консультацій з відповідними органами виконавчої влади було вирішено надіслати Протокол підпису російській стороні дипломатичними каналами для того, щоб українські рибалки змогли і надалі здійснювати вилов водних біоресурсів в Азовському морі в рамках правового поля. Також спрямований на підпис Протокол надає низку переваг для України. Одна з таких - розподіл квоти вилову бичка в обсязі 9 тис. тонн для України і 6 тис. тонн для РФ. Протокол підписаний дипломатичними каналами", - повідомив голова Держрибагентства Ярослав Бєлов.

За його словами, протоколом обумовлено питання передачі затриманих рибалок тій стороні, громадянству якої вони належать.

"Це має сприяти збільшенню рівня безпеки українських рибалок під час здійснення ними господарської діяльності", - додав він.

Нагадаємо, що використання акваторії Азовського моря, яке є внутрішнім морем України і Росії, досі регламентується двома договорами між країнами: в 1993 році - угодою про так зване квотування вилову риби, і 2003 року - договором між Україною і РФ про співпрацю і використання Азовського моря і Керченської протоки.

Вилов риби в Азовському морі досі є лімітованим і щороку розподіляється між країнами в рамках чинної угоди 2003 року.

Раніше Держрибагентство заявило про можливу втрату промислів в Азовському морі через зрив роботи українсько-російської комісії з рибальства.

За інформацією Держрибагентства, сьогодні промисел в Азовському морі здійснює 91 суб'єкт господарювання, який отримав дозвіл на промисловий вилов водних біоресурсів із залученням понад 800 суден і човнів різної довжини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram