ГоловнаПолітика

Луценко заявив, що кримінальна стаття про незаконне збагачення була "мертвою"

Генпрокурор звинуватив антикорупційний комітет у неякісній роботі.

Луценко заявив, що кримінальна стаття про незаконне збагачення була "мертвою"
Фото: Макс Требухов

Генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що кримінальна стаття про незаконне збагачення, яку скасував Конституційний суд, і так була "мертвою".

"Це рішення КС не є великою несподіванкою", - заявив генпрокурор на брифінгу в середу.

Луценко сказав, що статтю неможливо було застосувати на практиці, і звинуватив членів антикорупційного комітету Верховної Ради в неякісній законодавчій роботі.

Він сказав що президент Петро Порошенко виступає за розробку нового законопроекту, який буде внесено в парламент.

"Тому висловлювати претензії до Конституційного суду можуть тільки ті, хто уважно вчитувався в документ", - підкреслив Луценко.

Нагадаємо, в грудні 2017 року 59 членів парламенту попросили КС визнати неконституційною статтю 368-2 КК. Представником групи ініціаторів був депутат Павло Пинзеник ("Народний фронт").

Депутати заявили, що ця стаття Кримінального кодексу порушує 9 положень Конституції, в тому числі ст. 1, згідно з якою Україна є правовою державою, і ст. 58, згідно з якою нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі.

Крім того, депутати вказували, що ст. 368-2 Кримінального кодексу порушує ст. 62 Конституції, яка забороняє обґрунтовувати обвинувачення на припущеннях і звільняє особу від обов'язку доводити свою невинуватість.

Також парламентарії зазначали, що Основний закон дозволяє чиновникам не давати свідчення проти членів сім'ї під час притягнення до кримінальної відповідальності за незаконне збагачення.

Крім того, ініціатори подання були впевнені, що ст. 368-2 порушує конституційне право на змагальність сторін у судовому процесі, адже покладає на обвинуваченого обов'язок доводити законність походження свого майна.

26 лютого 2019 року Конституційний Суд розглянув подання депутатів і підтримав його.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram