ГоловнаПолітика

Після рішення КС усі справи про незаконне збагачення повинні закрити, - джерело в НАБУ

Це питання порушуватимуть на засіданні комітету Ради.

Після рішення КС усі справи про незаконне збагачення повинні закрити, - джерело в НАБУ
Конституционный Суд
Фото: Макс Требухов

Усі кримінальні провадження про незаконне збагачення, відкриті Національним антикорупційним бюро і Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою, мають закрити після рішення Конституційного Суду, який скасував відповідну статтю в Кримінальному кодексі.

Про це повідомило джерело в НАБУ.

"За логікою, всі справи про незаконне збагачення повинні після цього закрити. Подивимося", - сказав він.

За його словами, це проблемне питання, яке, очевидно, порушать на засіданні комітету Верховної Ради з питань протидії корупції 27 лютого.

Нагадаємо, 26 лютого КС визнав неконституційним притягнення до кримінальної відповідальності чиновників за незаконне збагачення.

У грудні 2017 року 59 депутатів Ради попросили КС визнати неконституційним притягнення чиновників до кримінальної відповідальності за незаконне збагачення. Представником групи ініціаторів був депутат Павло Пинзеник ("Народний фронт"). Крім нього, серед ініціаторів значилися депутати Максим Поляков і Євген Дейдей (НФ), підозрювані в незаконному збагаченні й одержанні неправомірної вигоди.

Депутати заявили, що ця стаття КК порушує 9 положень Конституції, зокрема ст. 1, згідно з якою Україна є правовою державою, і ст. 58, згідно з якою нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі. Крім того, депутати вказували, що ст. 368-2 Кримінального кодексу порушує ст. 62 Конституції, яка забороняє обґрунтовувати обвинувачення на припущеннях і звільняє особу від зобов'язання доводити свою невинність. Також парламентарії зазначали, що Основний закон дозволяє чиновникам не давати свідчення проти членів сім'ї в разі притягнення до кримінальної відповідальності за незаконне збагачення.

Крім того, ініціатори подання були впевнені, що ст. 368-2 порушує конституційне право на змагальність сторін у судовому процесі, оскільки покладає на обвинуваченого обов'язок доводити законність походження свого майна. Стаття 368-2, що передбачає кримінальну відповідальність за незаконне збагачення, була включена у Кримінальний кодекс 2011 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram