ГоловнаПолітика

У Криму нагородили "беркутівців", які протистояли активістам на Майдані

Захід приурочили до російського Дня захисника вітчизни.

У Криму нагородили "беркутівців", які протистояли активістам на Майдані
Фото: EPA/UPG

У Севастополі 22 лютого нагородили бійців спецпідрозділу "Беркут", які протистояли активістам Євромайдану в Києві взимку 2014 року, повідомляє Крим.Реалії.

Захід приурочили до п'ятиріччя тих подій, а також до російського Дня захисника вітчизни, який відзначають 23 лютого.

Російська влада Севастополя нагородила "беркутівців" листами подяки "за мужність і героїзм".

П'ять років тому, 22 лютого 2014 року, бійців севастопольського "Беркута", які повернулися з Києва після протистояння з активістами Євромайдану, в Севастополі зустрічали з оркестром і квітами.

Підрозділ міліції особливого призначення "Беркут" існував при обласних МВС України з 1992 року. Після подій на Євромайдані "Беркут" розформували за наказом від 25 лютого 2014 року, який підписав на той момент в.о. міністра внутрішніх справ Арсен Аваков. Багато бійців цього спецпідрозділу втекли в Росію, анексований Крим і на непідконтрольні Києву території Донбасу. Зокрема, в анексований Крим втік колишній командир роти "Беркут" Дмитро Садовник, підозрюваний у розстрілі учасників Євромайдану.

У лютому 2018 року президія російського парламенту Криму посмертно нагородила трьох кримських силовиків - Дмитра Власенка, Віталія Гончарова та Андрія Федюкіна, які загинули під час сутичок на Майдані у 2014 році. Кожен з них отримав орден "За вірність обов'язку".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram