ГоловнаПолітика

Україна наполягає на синхронному доступі лікарів до Гриба і Вишинського

Денісова провела зустріч з європейськими дипломатами.

Україна наполягає на синхронному доступі лікарів до Гриба і Вишинського

Доступ лікарів до обвинуваченого в Україні в державній зраді керівника "РИА Новости-Україна" Кирила Вишинського і до обвинуваченого в РФ українця Павла Гриба повинен бути синхронним.

Про це заявила уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова на зустрічі з директором Європейської служби зовнішньої дії щодо роботи з державами Східного партнерства та РФ Люком Девіне.

"Люк Девін повідомив мені, що недавно його представники зустрілися з уповноваженим з прав людини в РФ Тетяною Москальковою. Під час зустрічі мова йшла про можливість доступу лікарів до Кирила Вишинського, який підозрюється в державній зраді. Українська сторона готова забезпечити ці умови тільки при можливості синхронного доступу лікарів до українського політв'язня Павла Гриба, який перебуває в надкритичному стані", - написала Денісова в фейсбуці.

Український омбудсмен також запевнила, що під час бесіди з Люком Девінером і начальником відділу РФ Європейської служби зовнішньої дії щодо роботи з державами Східного партнерства та РФ Дірком Шубелем європейські дипломати запевнили, що у ЄС є чітка позиція щодо українських військовополонених.

"Вони переконані, що наші моряки мають право на захист відповідно до норм міжнародного гуманітарного права. Також очікують від РФ надання належної медичної допомоги пораненим і безперешкодного доступу до них консульських співробітників", - зазначила Людмила Денісова.

Раніше повідомлялося, що ФСБ відмовила пораненим українським військовополоненим морякам в лікуванні за кордоном.

Нагадаємо, Павло Гриб зник в Білорусі 24 серпня 2017 року, його виявили через два тижні в російському Краснодарі під арештом ФСБ. Здоров'я Гриба за час, проведений в СІЗО, погіршився. В кінці січня 2019 року стало відомо, що у нього з'явилися ознаки цирозу печінки і хвороби Альцгеймера.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram