ГоловнаПолітика

Кандидат у президенти Дмитро Гнап потрапив у фінансовий скандал через журналістську премію на 15 тис. євро

Грошова премія, яку Гнап обіцяв переказати на потреби армії, пролежала на його особистому рахунку з 2015 року.

Кандидат у президенти Дмитро Гнап потрапив у фінансовий скандал через журналістську премію на 15 тис. євро
Фото: 1tv.com.ua

Колишній журналіст, кандидат у президенти Дмитро Гнап заявив, що має намір найближчим часом повернути команді проекту "Слідство.Інфо" понад 9 тисяч євро грошового призу премії "Вільна преса Східної Європи - 2015", які він раніше переказав на свій банківський рахунок.

Про це Гнап написав на своїй сторінці в Фейсбуці після того, як журналіст проекту Ганна Бабинець оприлюднила інформацію про премії.

"Мене запитують щодо журналістської премії, яку ми отримали в 2015 році. Її загальна сума становила 15 тисяч євро. Витратили її так: 2 тис. євро Олена Козаченко передала роті розвідників, які стояли під Артемівськом (Бахмутом). Вони потім допомогли зняти круте розслідування про контрабанду на Донбасі. 3917 євро довелося витратити на поточні витрати проекту. ... Залишок у сумі 9087 євро закину сьогодні або завтра на рахунок "Слідство.Інфо". І нехай вже команда сама вирішує, як ними розпорядитися", - написав Гнап.

Раніше сьогодні керівник ресурсу "Слідство.Інфо" Ганна Бабинець заявила, що Дмитро Гнап більш ніж половину грошового призу премії "Вільна преса Східної Європи - 2015" переказав на свій банківський рахунок, хоча спочатку обіцяв усю суму направити на армію.

Інформацію про долю премії з'ясували "випадково", коли про долю грошей запитали інші журналісти. "У нас у Слідство.Інфо сталася прикра ситуація і краще, щоб розповіла про це я. Точніше відбулася вона давно, але виявили ми це тільки зараз. Майже чотири роки тому наше агентство отримало премію «Вільна преса Східної Європи - 2015», грошовий приз становив 15 000 євро. Тодішній керівник Слідства.Інфо Дмитро Гнап (Dmytro Gnap) від імені команди публічно заявив, що ці гроші будуть витрачені на допомогу армії", - написала Бабинець.

"З'ясувалося, що премія була перерахована на банківський рахунок Дмитра (можливо, тому що рахунки ГО «Слідство.Інфо» були відкриті лише в грудні 2015-го, а премія надійшла десь за півроку до цього). 2000 євро дійсно були передані на допомогу армії, 3900 євро пішли на оперативні витрати організації (були діри у фінансуванні) і 9100 євро досі розміщені в банківському сейфі Дмитра. У найближчі дні він перерахує їх як благодійний внесок на рахунок ГО «Слідство.Інфо» - туди, де вони, власне, повинні бути", - написала Бабинець.

Гнап - український журналіст, громадський активіст. З 2013 року - керівник проекту "Слідство.інфо" на "Громадському.ТБ". У червні 2018 року він заявив, що йде з журналістики в політику і веде переговори про створення нового політичного проекту. 20 січня партія "Сила людей" висунула Гнапа кандидатом у президенти на виборах 31 березня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram