ГоловнаПолітика

Екзарх Еммануїл запросив Порошенка в монастир на Афоні, де писали томос про автокефалію ПЦУ

Петро Порошенко і митрополит Гальський Еммануїл
Фото: president.gov.ua
Петро Порошенко і митрополит Гальський Еммануїл

Президент України Петро Порошенко прийняв делегацію Вселенського патріархату, яка прибула в Україну для участі в літургії та чині інтронізації предстоятеля Православної церкви України, митрополита Київського і всієї України Епіфанія. Про це повідомила прес-служба голови держави.

Порошенко подякував представникам Вселенського патріархату за участь у цій важливій події як для церковного життя і православної громади, так і для Української держави загалом.

"Хочу передати мої найтепліші вітання і слова подяки його Святості Вселенському Патріарху Варфоломію за цю подію. Це сталося і стало можливим завдяки його великій любові до України й українців", - сказав Порошенко під час зустрічі в неділю ввечері.

Фото: president.gov.ua

Екзарх Вселенського патріархату митрополит Гальський Еммануїл, своєю чергою, запевнив президента в постійній підтримці України і нової Православної церкви з боку Вселенського патріарха Варфоломія.

"Його Святість рухався вперед у питанні надання автокефалії Українській Церкві, бо народ України звернувся з проханням про це. І ви також були першим громадянином України, хто взяв на себе, я б сказав ризик, але в той же час і велику відповідальність", - сказав митрополит.

Церковний ієрарх також наголосив, що інтронізація предстоятеля Православної церкви України є важливим історичним моментом.

Митрополит Еммануїл додав, що в складі делегації присутній ігумен афонського монастиря Ксенофонт Алексій. Саме в цьому монастирі був написаний текст томосу про автокефалію ПЦУ. "Він висловив надію, що в Порошенка буде можливість відвідати Афон і цей монастир, де було написано історичний для Української Церкви документ", - ідеться в інформації.

Нагадаємо, 15 грудня 2018 року православні церкви в Україні провели Об'єднавчий собор, а 6-7 січня 2019 року предстоятель єдиної української православної церкви Епіфаній отримав томос про автокефалію ПЦУ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram