ГоловнаПолітика

Американська розвідка вважає малоймовірним масштабний напад Росії на Україну в 2019 році

Розвідувальні служби США передбачають посилення напруги в Азовському і Чорному морях.

Американська розвідка вважає малоймовірним масштабний напад Росії на Україну в 2019 році
Дэниел Коутс
Фото: EPA/UPG

Американська розвідка вважає "операційно можливим, але не малоймовірним" масштабний напад Росії на Україну в 2019 році.

Про це заявив директор національної розвідки США Деніел Коутс в доповіді на слуханнях у Комітеті з питань розвідки Сенату США, передає Голос Америки.

"Ми оцінюємо, що масштабний напад з боку України або російських формувань є операційно можливим, але не імовірним у 2019 році", - наголошується в доповіді Коутса.

Розвідувальні служби США передбачають посилення напруги в Азовському і Чорному морях.

"Напруження у двосторонніх відносинах продовжуватиме посилюватися в Чорному і Азовському морях, тому що кожна зі сторін буде підтверджувати суверенні права і можливості дій на морі", - йдеться в доповіді.

"Росія продовжить військову політичну та економічну дестабілізацію України для того, щоб зашкодити зусиллям Києва щодо інтеграції в ЄС і посилення зв'язків з НАТО. Перехоплення Росією українських кораблів у Керченській протоці і затримання команд суден у листопаді 2018 року демонструє готовність Росії обмежувати свободу навігації України в регіоні і здійснювати політичний тиск на керівництво країни, особливо напередодні виборів в Україні цього року", - наголошується в документі.

Нагадаємо, в грудні 2018 року Генеральна асамблея ООН ухвалила резолюцію "Проблема мілітаризації Автономної Республіки Крим і м. Севастополь (Україна), а також частин Чорного і Азовського морів", проект якої був ініційований Україною і представлений від імені групи держав.

У документі міститься заклик до Росії не перешкоджати свободі судноплавства в Чорному та Азовському морях і Керченській протоці, припинити переслідування торгових суден, а також засуджується незаконне спорудження моста через Керченську протоку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram