ГоловнаПолітика

Кравчук написав заяву про вихід із Конституційної комісії

Перший президент України вважає, що сьогодні це формальний орган, який не працює.

Кравчук написав заяву про вихід із Конституційної комісії
Леонид Кравчук
Фото: rian.com.ua

Перший президент України Леонід Кравчук написав заяву про вихід із Конституційної комісії.

Про це він розповів у коментарі LB.ua.

"Я написав заяву про вихід зі складу Конституційної комісії, оскільки вона фактично не працює. Сьогодні це формальний орган", - заявив Кравчук.

Він також зазначив, що законопроекту президента Петра Порошенка про внесення змін у Конституцію в частині закріплення європейського і євроатлантичного курсу України, який сьогодні розглянуть у Верховній Раді, не обговорювали в рамках Конституційної комісії.

За його словами, створення Конституційної комісії для підготовки змін до Основного Закону ініціював сам президент. Однак останні пропозиції про зміну Конституції навіть не були винесені на розгляд цього органу.

"А це вкрай важливе питання. Документ, поданий президентом у парламент, не був наданий нам, не виносився на обговорення. Тому я подумав і вирішив, що таке вибіркове ставлення до Конституційної комісії неприйнятне", - додав Кравчук.

Нагадаємо, Порошенко затвердив персональний склад Конституційної комісії, яка підготує зміни до Конституції України, в березні 2015 року. До її складу увійшли українські політики і фахівці з конституційного права, а очолив прем'єр Володимир Гройсман.

Напередодні президент змалював контури майбутньої Конституції в частині децентралізації. За його словами, регіони отримають більше повноважень, проте сфери оборони, нацбезпеки, зовнішньої політики, боротьби з корупцією, забезпечення прав і свобод людини, територіальної цілісності країни залишаться у веденні центральної влади. Крім того, Порошенко кілька разів обіцяв підготувати зміни в частині створення кримськотатарської автономії.

31 серпня 2015 року проект змін до Конституції прийняли в першому читанні.

У вересні 2017 року Гройсман сказав, що йому не потрібна нова Конституція, проте вже в лютому він повернувся до ідеї конституційної реформи в Україні і закликав парламент затвердити її в частині децентралізації і в частині повноважень парламенту і президента.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram