ГоловнаПолітика

Після отримання Томосу ми не допустимо ніяких провокацій, - Порошенко

Вселенський патріархат збирається надати автокефалію Україні на прохання церковної та світської влади.

Після отримання Томосу ми не допустимо ніяких провокацій, - Порошенко
Фото: president.gov.ua

Президент Петро Порошенко заявив, що після отримання Томосу про автокефалію Україна не допустить ніяких провокацій.

Про це президент сказав в інтерв'ю телеканалу "Перший Західний" під час робочої поїздки у Львівську область, повідомляє прес-служба Порошенка.

"Але я наголошую, що і після отримання Томосу ми не допустимо ніяких провокацій, які б ряси, і в який би одяг не одягалися провокатори. У нас буде збережена свобода віри", - заявив Порошенко.

За його словами, "ми не допустимо і не повинні допустити пролиття жодної краплі крові, бо тільки вірою і молитвою буде створена і буде існувати Українська Помісна Православна Церква".

Нагадаємо, що Вселенський патріархат збирається надати автокефалію Україні на прохання церковної і світської влади.

У квітні 2018 року Порошенко підписав звернення до патріарха Варфоломія з проханням надати автокефалію УПЦ. З таким проханням до нього звернулися предстоятелі УПЦ КП Філарет і Української автокефальної православної церкви Макарій. Тоді ж звернення було підтримано Верховною Радою.

У дні святкування 1030-річчя хрещення України-Русі Порошенко зустрівся з делегацією Вселенського патріархату, під час якого йому передали звернення Вселенського патріарха Варфоломія, де він повідомив про намір дарувати українській церкві автокефалію.

31 серпня Константинопольська церква під час переговорів з предстоятелем РПЦ Кирилом підтвердила це рішення.

7 вересня стало відомо, що Вселенський патріархат призначив двох екзархів у Києві в рамках підготовки до надання автокефалії Українській церкві.

УПЦ Московського патріархату заявила, що не визнає нову українську православну церкву. Також УПЦ МП пригрозила протестами, якщо її зобов'яжуть змінити назву.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram