ГоловнаПолітика

З'явилося відео з зізнаннями людини, схожої на звинуваченого в "замовленні" Бабченка

"СБУ завербувала мене ще в 2010 році, замах на Бабченка був "операцією спецслужб".

У Мережі з'явилося відео, на якому людина, схожа на В'ячеслава Пивоварника, якого звинувачують в замовленні вбивства Аркадія Бабченка, заявляє, що працює на СБУ і замах на російського журналіста був "операцією спецслужб".

У відеозверненні чоловік каже, ще вчора перебував в українському місті Чоп, де зустрічався з родичами, але на нього вчинили замах.

"Був замінований вхід в мій будинок, де живуть мої батьки, і вибуховий пристрій спрацював", - сказав він.

Також чоловік заявив, що його завербувала СБУ в 2010 році під позивним "Гайдамака".

"Я був завербований Олександром Олександровичем Скіпальським, який був головою Головного управління розвідки Міноборони, а також він був заступником голови СБУ", - сказав чоловік на відео.

Він також стверджує, що саме за завданням СБУ проник в політичні і ділові кола Росії, а також повинен був налагодити співпрацю з місцевими спецслужбами.

"Весь цей шум, пов'язаний зі списками журналістів, громадських діячів - це не що інше, як спецоперація СБУ, яка, по-перше, має на меті спробу ліквідації російського опозиційного журналіста-блогера, щоб продемонструвати російський слід", - сказав чоловік.

"Я отримав інформацію, що в цій операції я витратний матеріал", - заявив чоловік, і додав, що в разі загрози його життю буде публікувати нові "компрометуючі матеріали".

Колишній генерал-лейтенант СБУ Олександр Скіпальський в коментарі ВВС-Україна заперечував все це, зазначивши, що з 2008 року перебуває на пенсії.

"Я його не знаю. Я з 2008 року перебуваю на пенсії і (в 2010 році. - Бі-бі-сі) вже не мав стосунку до служби", - сказав Скіпальський.

У прес-службі СБУ ВВС-Україна заявили, що без дозволу слідчого у цій справі коментувати ситуацію не можуть.

29 травня поліція повідомила, що в Києві був убитий російський журналіст Аркадій Бабченко. Однак уже наступного дня СБУ і Генпрокуратура показали живого Бабченка і заявили, що це була спецоперація, яка дозволила виявити ймовірного організатора вбивства журналіста і отримати список людей, яким також може загрожувати небезпека.

Тоді ж силовики сказали, що затримали можливого організатора вбивства - виконавчого директора українсько-німецького СП "Шмайсер" Бориса Германа. 31 травня суд заарештував його на два місяці без права застави.

Звинувачений Борис Герман стверджує, що дійсно "замовив" вбивство Бабченка колишньому учасникові бойових дій на Донбасі Олексію Цимбалюку, проте це була лише імітація замовлення, а насправді він діяв під контролем іншої особи з однією з українських спецслужб.

Прокурор назвав затвердження Германа брехнею, заявивши, що він "не є і не був агентом Служби безпеки України або контррозвідки, яка є структурним підрозділом СБУ".

На суді Герман назвав ймовірного замовника з Росії - В'ячеслава Пивоварника, який народився і виріс в Україні, але деякий час назад виїхав до Росії. Пивоварник, зі слів Германа, нібито працював в "особистому фонді" президента Росії Володимира Путіна. У Кремлі заперечують існування такого фонду.

30 серпня 2018 року Голосіївський районний суд Києва засудив Бориса Германа до 4,5 років позбавлення волі, після того як він пішов на угоду зі слідством.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram