ГоловнаПолітика

В Європарламенті Сенцова висунули на премію Сахарова

Український режисер 122 дні голодує в російській колонії.

В Європарламенті Сенцова висунули на премію Сахарова
Фото: EPA/UPG

У Європейському парламенті висунули голодуючого 122 дні в російській колонії українського режисера Олега Сенцова на премію «За свободу думки» імені Сахарова.

Про це повідомив брюсельський кореспондент Радіо Свобода Рікард Йозвяк.

"Найбільша політична група в Європейському парламенті висунула Сенцова на премію Сахарова за 2018 рік", - написав він у твіттері.

Сахаровська премія "За свободу думки" була заснована в 1988 р для нагородження людей або громадських організацій, які відзначилися в справі захисту прав людини і основоположних свобод. У різні роки лауреатами премії ставали Нельсон Мандела, Кофі Аннан, ООН, "Репортери без кордонів" та інші.

Як повідомлялось, в Раді мають намір висунути Сенцова на Нобелівську премію миру.

Раніше двоюрідна сестра режисера Наталя Каплан розповіла, що Олег Сенцов написав заповіт на свою творчість в разі смерті.

Адвокат Сенцова Дмитро Дінзе, який побував у нього в минулу п'ятницю, повідомив, що стан режисера погіршився і "можливо, скоро його почнуть годувати примусово".

За останньою інформацією адвоката Сенцова Дмитра Дінзе, голодуючому режисерові важко вставати з ліжка. За його словами, здоров'ю українця завдано незворотної шкоди.

14 травня засуджений в Росії український режисер Олег Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв'язнів, які перебувають в російських в'язницях.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram