ГоловнаПолітика

Сильний антикорупційний суд сприятиме підвищенню професійності НАБУ і САП, - член ВККС

Член ВККС пропонує ввести додаткові тести для кандидатів.

Сильний антикорупційний суд сприятиме підвищенню професійності НАБУ і САП, - член ВККС
Андрей Козлов
Фото: предоставлено Андреем Козловым

Вимоги до кандидатів у Вищий антикорупційний суд, передбачені прийнятим за основу законопроектом, надмірно скорочують коло можливих кандидатів. Про це в коментарі LB.ua заявив член Вищої кваліфікаційної комісії суддів Андрій Козлов після презентації результатів судової реформи в Україні в штаб-квартирі ОБСЄ у Відні минулого тижня.

"Потрібно ретельно підійти до кадрового наповнення Вищого антикорупційного суду. Ті вимоги, які містяться в законопроекті, ухваленому в першому читанні, і вимагають від кандидатів досвіду антикорупційної діяльності в міжнародних інституціях, надмірно звужують коло претендентів. У такому випадку можна не знайти і двох на місце. Мені здається, що таких кандидатів узагалі набереться один-два десятка в країні", - зазначив член ВККС.

Водночас для відбору гідних кандидатів, на думку Козлова, можна ввести додаткові тести.

"Наприклад, ввести перевірку на детекторі брехні. Однак слід звернути увагу, що в цьому випадку багато залежить від «поліграфіста», який проводитиме перевірку, оскільки інтерпретація цього тесту залежить і від формулювання, подачі питань. Окрім того, можна проводити більш складний тест на загальні здібності кандидатів. Наприклад, Сomputer Aptitude Test, який визначає здібності людини мислити абстрактно і в принципі швидко і ефективно вирішувати складні розумові завдання. Під час розгляду справ з приводу так званої «елітарної» корупції судді повинні бути готові самостійно розбиратися в складних схемах, у тому числі, що стосуються офшорів, транснаціональних операцій, іноземних юрисдикцій і т.п. Недосягнення певного порогу в такому тесті загальних здібностей має нарешті однозначно припиняти участь кандидата в конкурсі", - вважає Козлов.

Сильний антикорупційний суд, додав він, сприятиме підвищенню професійного рівня НАБУ і САП.

"Суд буде судом тільки в тому випадку, коли буде здатний формувати свою власну позицію з тієї чи іншої справи незалежно від думок сторін. Ми ж не хотіли б, щоб він «штампував» усі справи, які йому принесе НАБУ або САП, виносячи тільки обвинувальні або тільки виправдувальні вироки", - заявив Козлов.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram