ГоловнаПолітика

ДУРНЯ ТИЖНЯ: дрони, йоббіки та “каманда аднадумціф”

Про таємничі автопілотні диверсії, важку ломаку євроінтеграції для Угорщини, міцні кулаки представницької демократії та залежність гри “Шахтаря” від сина Порошенка — в традиційному огляді найдурнуватіших подій тижня, що минає.

Безпілотники та автопілотники

Головна дурня тижня цього разу гахнула в містечку з патріотично-солов'їною назвою Калинівка. Кілька днів нам затято доводили, що дурнею таке називати негоже — бо це ж не просто так склади з боєприпасами вибухнули, як це зазвичай у нас бувало в мирні часи. У нас же все-таки війна понад три роки точиться, і ворог, авжеж, не дрімає, і диверсійні групи його підступні, й хижі його безпілотники — тим паче! Кружляють круками квадрокоптери над Батьківщиною, визираючи, де які снаряди погано зберігаються, — он навіть радник президента Юрій Бірюков один дрон засік, а ми все скептично посміюємося й недбалість у діях армійського керівництва шукаємо.

Фото: ТСН

Та коли країна вже впевнилася, що крім ворога винних немає, й жахнулася зі своєї недовіри до ефективності невідкладних та рішучих реформ в українській армії, вийшов на брифінг головний військовий прокурор Анатолій Матіос і повідомив, що жодних даних про диверсійні групи й тим паче безпілотники в Калинівці в слідства немає. Зате вже наступного після пожежі дня в одній із військових частин України на складах ракет для “Точки У” було затримано підполковника й полковника ЗСУ в стані повного алкогольного автопілоту.

Звісно, прямого зв'язку між офіцерським алкоголізмом та вибухами в Калинівці Матіос не зауважив, але натяк на те, що диверсантів можна не шукати, а просто списати інцидент на давні армійські традиції, країна вловила чітко. Настільки чітко, що скарги Матіоса на недостатню охорону калинівських складів суспільство вже сприйняло покручуванням пальцем біля скроні: свят-свят-свят! Бо якщо, пане Матіос, усе так, як ви кажете, то чим менше бухих офіцерів лазить біля українських військових складів — тим для довкілля й обороноздатності країни безпечніше!

Йоббіки та йовбаки

Не втомлюється купатися в дурні й найбільш стурбована українською середньою шкільною освітою країна світу — Угорщина. Як виявилося, офіційному Будапештові настільки глибоко болить право юних закарпатських українців не знати української мови аж до вступних іспитів до українських вузів, що Угорщина як член ЄС відтепер блокуватиме геть усі євроінтеграційні ініціативи України. Залишається лише подякувати українській владі за те, що до рішучої й невідкладної освітньої реформи в неї дійшли руки аж на четвертий рік урочистого початку реформ — коли безвізовий режим ми вже отримали, а до наступних “євроінтеграційних ініціатив”, для яких потрібне схвалення Угорщини, ще повзти й повзти.

Фото: novostey.com

Але чекати роки, поки погрози Будапешту стануть реальністю, Київ не став — голова української делегації в ПАРЄ, нардеп від Блоку Петра Порошенка Володимир Ар'єв одразу попередив Угорщину, що Україні теж є чим відповісти: он у нас у Раді Європи кількість делегатів утричі більша за угорську, то що їм — спокійно сидіти й чекати рішення Венеціанської комісії? Ми теж знайдемо що угорця заблокувати! Вже що-що, а чавити масою наші нардепи вміють, особливо нардепи від БПП, який представляє Ар'єв!

Головне — щоби ЄС та РЄ не втомилися від грядущих україно-угорських воєн, у яких Євросоюзу та Раді Європи відведено скромну роль ломаки, та врешті не вигнали обидві країни з'ясовувати свої мовні стосунки за поріг. Бо тоді доводити, хто був правий, а хто перший узяв ломаку, буде вже пізно й безґлуздо.

Прихована загроза

А поки Угорщина оцінює свої сили в майбутній битві європейських делегатів, Україна вирішила не словом, а ділом натякнути сусідам, що таке український депутат у гніві. Спочатку видання INSIDER із посиланням на джерела в правоохоронних органах Дніпропетровщини повідомило, що 24 вересня нардеп від Народного фронту Юрій Береза до напівсмерті відлупцював чоловіка, який підпалив у його обійсті нежитловий будинок та автомобіль. Згодом поліція участь однопартійця міністра внутрішніх справ у побитті палія заперечила, та й сам Береза запевнив, що хату з машиною йому спалили, але давно — не бити ж через це людину! Тож із Березою все в порядку, але угорцям є над чим замислитися: якщо в кривдників українських нардепів і без участі тих нардепів з'являються внутрішньочерепні гематоми — чи варто з ними зв'язуватися?!

А на випадок, якщо цього натяку офіційний Будапешт не розшифрував, Україна приберегла ще один епізод з найсвіжішої історії своєї представницької демократії: 26 вересня депутат Київської обласної Ради від БПП Віталій Карлюк нокаутував просто залі засідань депутата від “Батьківщини” Віталія Хахуліна. Сутичка сталася через те, що голова ради, представниця “Батьківщини” Ганна Старикова, не включила до порядку денного бепепешний проект рішення. Слово за слово — й Хахуліна госпіталізували до лікарні — вже без зуба, зате з підозрою на струс мозку.

Фото: Главновости

То що, панове угорські урядові йоббіки, ви ще досі хочете боротися в міжнародних організаціях із депутатами української владної коаліції?

З роси, води і дрону

26 вересня 2017 року в Україні сталася унікальна подія: родина Петра Порошенка привітала його з днем народження. Здавалося б, що тут такого — ну привітали татка, ну з ким не буває? Але після того, як урочисте домашнє відео, з яким за своєю помпезністю міг зрівнятися лише кліп бізнесмена Гаріка Корогодського до 50 річчя його бізнес-партнера Олександра Меламуда (пригадуєте таке — де огрядні мужики під Леді Гагу на унітазах сидять та голяка без рук тазики крутять?), було оприлюднено офіційними акаунтами президента, про нього заговорила вся країна.

З одного боку, ніби й добре, що замість зграй чиновників, які би залюбки в день народження цьомнули свого патрона нижче спини хоч на камеру, хоч без, вітати Петра Олексійовича доручили тим, кому це належить за сімейним статусом — і жоден заздрісник не скаже, що дружина й діти Порошенка записалися до війська улесливих порохоботів. Але якщо вже в Петра Олексійовича вирішили похвалитися цим інтимним відеопривітанням на всю країну, то від прискіпливого аналізу роботи режисерів, сценаристів та акторів святкової відеороботи родині президента сховатися вже було нікуди. І дідько би з ним, якби всі претензії глядачів до привітання обмежилися дивною поведінкою воротаря, якому забиває гол Михайло “Halloween” Порошенко, інтонаціями ведучої Марини, ніби списаними з регіональних програм музичних привітань, чи суворими обличчями всіх членів родини, які ніби не вітають татуня з днюхою, а проводжають його в останню путь. Та найбільше вразило аудиторію те, що всі Порошенки як один перед камерою чомусь починають артикулювати слова в стилі Юлії Тимошенко — головного електорального опонента іменинника!

Фото: стоп-кадр видео

Схожість настільки разюча, що простим домінуванням російської мови в мовному середовищі родини Петра Олексійовича всі ці “каманди аднадумціф” ніяк не поясниш. Може, саме Юлія Володимирівна цей рекламний ролик і режисувала, підступно спокусивши рідних президента низькими тарифами на відеозйомку?! Судячи зі змученого вигляду Порошенків у ролиці, дублів на постановку фірмової вимови знадобилося ой як немало... Зате з дрону біля Софії гарні кадри вийшли... Стоп! З дрону? З дрону?!

Може, саме про цю диверсію з використанням безпілотника насправді й говорив радник президента Юрій Бірюков? І чи не за неї насправді депутати від БПП лупцюють в облрадах депутатів від “Батьківщини”?! А може, й донецький “Шахтар” програв “Манчестер Сіті” через те, що футболісти в перерві сказали Рінату Ахметову: “Хай вам син Порошенка голи забиває!”? Може, врешті, саме від розлюченої відеорезультатом Порошенкової рідні Юлія Володимирівна сьогодні ранком і бігла 12 кілометрів?!

Стільки всього через один ролик... Не могли просто листівку підписати чи що?

Юрко КосминаЮрко Космина, політичний оглядач LB.ua
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram