ГоловнаПолітика

Нардеп Ар'єв пригрозив Угорщині проблемами в ПАРЄ

Скандал через мовну норму закону про освіту набирає обертів.

Нардеп Ар'єв пригрозив Угорщині проблемами в ПАРЄ
Владимир Арьев
Фото: politeka.net

Україна має чим відповісти, якщо Угорщина буде блокувати ініціативи для зближення України та Європейського Союзу, заявив голова української делегації в ПАРЄ, народний депутат з фракції "Блок Петра Порошенка" Володимир Ар'єв.

"Ми по-сусідськи з ними взаємодіяли. Якщо вони не хочуть взаємодіяти по-сусідськи, наприклад, у Раді Європи, кількість українських делегатів утричі перевищує кількість угорських, і ми можемо вплинути на остаточне рішення щодо Угорщини також. Якщо вони вдаються до шантажу, а не до спокійних переговорів, це ненадійне партнерство", - сказав Ар'єв агентству "Інтерфакс-Україна".

За словами Ар'єва, зростання націоналістичних настроїв в Угорщині давно турбує ЄС.

"Те, що робить Угорщина, - це шантаж, тому в цьому випадку ми будемо діяти дзеркально щодо Угорщини, якщо вони чинять так стосовно нас", - сказав нардеп із БПП.

За його словами, потрібно дочекатися висновків Венеціанської комісії щодо мовної статті закону про освіту. До цього часу, зазначив Ар'єв, немає сенсу в дебатах у Раді Європи, на яких наполягає Румунія.

Нагадаємо, на сайті Міністерства закордонних справ Угорщини з'явилася заява, в якій ідеться, що угорський уряд має намір блокувати всі подальші рішення Європейського Союзу, спрямовані на зближення ЄС з Україною, в зв'язку з підписанням президентом України Петром Порошенком закону "Про освіту".

5 вересня Верховна Рада 255 голосами затвердила закон "Про освіту", який, зокрема, регулює питання використання української мови в сфері освіти.

Він передбачає, що діти, які підуть у школи з 1 вересня 2018 року, матимуть можливість навчатися рідною мовою тільки в початковій школі - перші чотири роки. З п'ятого класу всі предмети повинні викладатися українською мовою.

Офіційні органи низки країн, які мають велику діаспору в Україні, висловили протест з приводу ухвалення цього закону. Угорщина висловлювалася проти нього найжорсткіше. Крім того, президент Румунії скасував візит в Україну в зв'язку з прийняттям закону.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram