ГоловнаПолітика

В ОБСЄ підготували резолюцію про деокупацію Криму та Донбасу

У проекті документа Росію визнано "державою, яка окуповує".

В ОБСЄ підготували резолюцію про деокупацію Криму та Донбасу
Фото: podrobnosti.ua

Комітет з політичних питань і безпеки Парламентської асамблеї Організації з безпеки і співпраці в Європі підготував резолюцію про деокупацію Криму та Донбасу.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

У проекті документа Росію визнано "державою, яка окуповує". Також наголошується, що "певні райони Донецької і Луганської областей" перебувають під контролем "російських гібридних сил".

ПА ОБСЄ в резолюції закликає Російську Федерацію забезпечити безперешкодне пересування СММ ОБСЄ по території Криму, а також заявляє про підтримку Мінського протоколу і Мінського меморандуму щодо врегулювання ситуації на Донбасі.

"Повага закріплених у Гельсінському остаточному акті принципів непорушності кордонів і територіальної цілісності, мирного врегулювання суперечок, рівноправності та самовизначення народів, а також закликаємо Російську Федерацію утриматися від агресивної практики і скасувати рішення про незаконну анексію Автономної Республіки Крим", - ідеться в проекті резолюції.

Нагадаємо, секретар РНБО Олександр Турчинов в інтерв'ю ЗМІ заявив, що в Україні потрібно завершити антитерористичну операцію і перейти до нового формату захисту країни від гібридної війни з РФ.

За його словами, уточнений законопроект "Про відновлення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями Донецької і Луганської областей" буде представлений президентові, після чого його оперативно буде внесено до Верховної Ради.

Президент Порошенко, своєю чергою, пояснив, що розроблений законопроект про реінтеграцію Донбасу передбачає низку заходів щодо повернення окупованих територій і визначає їх правовий статус. За його словами, заяву Турчинова не слід трактувати як спробу перейти до військового стану.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram