ГоловнаПолітика

СБУ і ГПУ звинуватили Росію в просуванні прихованої федералізації України

Серед учасників операції є помічники народних депутатів.

СБУ і ГПУ звинуватили Росію в просуванні прихованої федералізації України

Служба безпеки України звинуватила Росію в підкупі представників місцевої і центральної влади для просування ідей прихованої федералізації держави.

Про це повідомили на брифінгу голова СБУ Василь Грицак і генпрокурор Юрій Луценко.

За їхніми словами, прихована федералізація України у вигляді вільних економічних зон, виборів губернаторів, надання російській мові особливого статусу, знищення вертикальних структур управління і т.п. на сьогодні є однією з основних цілей політики РФ щодо України.

Видимість підтримки таких ідей просувають різні невідомі організації та ініціативи, як, наприклад, "Громадська рада Дніпропетровська", "Харківська Слобожанщина", "Соціальне Запоріжжя", "Одеса за порто-франко". За даними СБУ і Генеральної прокуратури, всі їхні форуми, круглі столи, петиції здійснюються за гроші Росії.

Цю діяльність координують дві групи. Першу очолює колишній помічник міністра освіти Дмитра Табачника Антон Кузьменко. У неї входять також керівник запорізької редакції інформагентства "Новий регіон" Павло Золотарьов і посередники Олег Зарецький та Владислав Дулапчій.

До другої групи входять керівник ГО "Донбаське земляцтво Києва" Андрій Будяк, голова секретаріату організації "Депутатське об'єднання з реформування податкового, митного та земельного законодавства України" Г. Ярова (Волобуєва), помічник-консультант депутатів Геннадія Кривошеї і Дениса Силантьєва на ім'я Юрій Житомирський.

На брифінгу продемонстрували аудіозапис переговорів цих осіб.

Участь у російській схемі помічників народних депутатів уже дає результати у Верховній Раді. Зокрема, одним із них Грицак назвав законопроект "Про забезпечення державної підтримки заходів розвитку, популяризації та захисту російської мови в Україні", який наприкінці минулого року було внесено депутатом Євгеном Балицьким.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram