ГоловнаПолітика

У Криму затримали 20 кримських татар

ОМОН пов'язав людей, які зібралися на підтримку громадського активіста.

У Криму затримали 20 кримських татар
Марлен Мустафаев
Фото: facebook.com/profile.php?id=100004945622884

У Криму затримали громадського активіста Марлена Мустафаєва і ще близько 20 осіб, повідомив голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат з фракції "Блок Петра Порошенка" Рефат Чубаров.

"Буквально кілька годин тому до 20 осіб заарештовано в Криму в селі Кам'янка біля Сімферополя", - сказав Чубаров на прес-конференції, передає "Інтерфакс-Україна".

За його словами, з обшуком прийшли до активіста Марлена Мустафаєва. "Він нічого такого не робить, крім як активно пише у фейсбуці. До нього прийшли з обшуком з метою арешту, а інші люди зібралися, щоб з'ясувати, що відбувається з їхнім сусідом. Їх забрали і повезли в центр боротьби з екстремізмом", - розповів він.

За його словами, затримання проводив російський ОМОН, офіційною версією затримання активістів могло бути проведення несанкціонованого мітингу.

Голова Меджлісу не вказав точної цифри затриманих, зазначивши, що два джерела сказали йому, що затримано близько 20 осіб, а третє джерело назвало цифру 11.

"Подивимося, які будуть результати. Мені здається, частину цих людей відпустять, обмежившись грошовими штрафами, можливо, декого затримають на кілька днів", - припустив він.

Чубаров зазначив, що таке відбувається в Криму майже щодня.

Говорячи про причини події, він сказав: "Російські окупаційні структури крок за кроком просто вичищають кримське суспільство від людей, які навіть у незначній формі опосередковано демонструють свої погляди, свої думки щодо того, що відбувається. Тепер вони дійшли до сфери блогерів і тих, хто більш-менш помітний у соціальних мережах".

За словами Чубарова, у цей час налічується близько 25 кримчан - політичних в'язнів, які перебувають у різних статусах.

"На сьогодні вже близько 25 осіб, які сидять у різних статусах: і ті, щодо яких триває слідство, ті, які під судом, і ті, які розкидані по материковій Росії за рішенням російського суду", - сказав Чубаров.

Ще понад 50 людей уже отримали вироки у вигляді штрафів або умовних термінів, додав він.

Нагадаємо, минулого тижня прикордонники РФ затримали кримського татарина з українського добровольчого формування нібито під час спроби проникнути у Крим.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram