ГоловнаБлогиБлог Романа Мацоли

Ввезення авто з іноземною реєстрацією: пора розвантажити кордон

Якщо проїхатись дорогами західних областей України, то іноді може скластися враження, наче перебуваєш десь у Євросоюзі. На жаль, мова йде не про якість доріг. Ідеться про кількість автомобілів з іноземною реєстрацією. Особливо це помітно у прикордонних областях. Наприклад, в Ужгороді частіше можна побачити автомобілі з польськими, словацькими, угорськими, чеськими, німецькими номерами, аніж з українськими. І цим уже нікого не здивуєш.

Фото: Сергей Нужненко

Хороше іноземне авто, навіть якщо воно вже було в користуванні, на жаль, є недоступним для більшості українців. В основному через те, що повне розмитнення автомобіля на українському кордоні буває дорожчим, ніж сам автомобіль.

Відтак люди шукають шляхів, як можна уникнути цього розмитнення. З роками виробилось дві найпоширеніші схеми.

Перша схема полягає в тому, що іноземець завозить автомобіль до України, а потім пише довіреність про передачу права користування українцеві. Через рік українець шукає іноземця, який здійснить «перезаїзд» машини.

Друга схема – це транзит. Дуже популярна на заході нашої держави. Автомобіль на територію нашої країни завозить українець. При цьому він свідомо йде на суттєві незручності. Кожні п’ять або десять днів йому доводиться перетинати кордон. В іншому випадку – платити немалий штраф. У тому ж Ужгороді, де до кордону близько 20 км, така схема ще більш-менш зручна. Мешканцям більш віддалених областей доводиться скрутніше.

Втім перетин кордону кожні п’ять (десять) днів для власників таких автомобілів – це лише одна частина великої проблеми. За деякими даними, на території України нараховується близько 100 тисяч автівок, які перебувають у режимі «транзит». У великій мірі саме вони (і саме через недосконалість законодавства) створюють оті величезні затори на західному кордоні нашої держави.

Часто у чергах на прикордонних пунктах пропуску стоїть по 200-300 автомобілів. Це все виглядає як такий собі парадокс – автомобілі на іноземній реєстрації, а їхні водії розмовляють українською.

Чекати на перетин кордону доводиться навіть до десяти годин і більше. Створюються незручності і для самих власників «транзитних» автівок, і для інших українців, які перетинають кордон, і для іноземців, які теж змушені вистоювати ці черги.

Таким чином утворилася абсолютно безглузда ситуація, коли держава і звичайний громадянин змагаються у тому, хто кого більше перехитрить. Але при цьому нікому з них двох – ні державі, ні громадянину – не є зручним той спосіб, у який відбувається завезення та користування б/у автомобілями з іноземною реєстрацією.

Цьому вже давно пора покласти край! Кордон має стати цивілізованим, а користування іноземними автомобілями на території України – простішим. Одним із способів зробити це може стати законопроект 5567 «Про внесення змін до Митного кодексу України (щодо врегулювання транзиту та тимчасового ввезення транспортних засобів особистого користування)».

Законопроект, у випадку прийняття, допоможе українцям суттєво спростити та легалізувати систему ввезення закордонних автівок.

Документ передбачає запровадження нового формулювання – «умовне часткове звільнення від оподаткування». Людина завозить автомобіль з-за кордону і платить офіційно відносно невелику суму на прикордонному КПП – за право легально користуватися автівкою упродовж року.

Відтак більше не потрібно буде перетинати кордон кожні п’ять днів. Через рік переїжджати через кордон також уже не буде необхідності – власник авто може сплатити наступний «річний абонемент» у будь-якому відділенні митної служби.

Для тих автомобілів з іноземною реєстрацією, які вже перебувають на території нашої держави, буде надано певний час, щоб легалізувати їхнє тимчасове ввезення і теж позбутися необхідності весь час перетинати кордон.

Таким чином у разі прийняття законопроекту 5567 буде наведено певний порядок у тому автомобільному безладі, який сьогодні існує на території України. Власники автівок зможуть видихнути з полегшенням – бо не треба буде витрачати купу часу та грошей на постійний переїзд через кордон. На самих прикордонних КПП відчутно зменшаться черги.

У Верховній Раді законопроект 5567був зареєстрований наприкінці грудня минулого року. Співавторами документу є близько півсотні депутатів – з різних парламентських фракцій та груп. А отже, є шанс, що він все-таки буде проголосований.

Роман Мацола Роман Мацола , Народний депутат України
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram