ГоловнаБлогиБлог Романа Мацоли

Боротьба за 30%: чи виплатять законні надбавки дітям війни

Вже багато років тисячі пенсіонерів, які мають статус дітей війни, добиваються законних доплат до пенсії. Підвищення на 30% мінімальної пенсії за віком перебачив закон «Про соціальний захист дітей війни», який набрав чинності з 2006 року.

І вже починаючи з самого 2006 року з виплатою цього підвищення до пенсії відбуваються якісь неприродні речі. Закон виплату передбачає, а самих виплат – немає. Заборгованість тягнеться з року в рік, наростає як сніжна лавина. А самих дітей війни, на жаль, з кожним роком стає все менше…

Фото: 2017god.org

Змінюється влада, змінюється економічна ситуація у державі, але незмінним залишається одне – дітям війни весь цей час доводиться принижуватися, оббивати пороги судів і там доводити свою правоту. Знаю таких пенсіонерів, які мають вже не одну постанову суду на свою користь, мають виконавчі листи, але державні органи не реагують навіть на них. І надбавок до пенсій не виплачують. Чому так? Чому держава дозволяє собі не виконувати закон? До мене як до народного депутата звернулися мешканці Хмельниччини, які просять захистити їхні права. У зв’язку з цим я звернувся з депутатськими запитами до Мінсоцполітики, Мінфіну, Мін’юсту, Пенсійного фонду та до Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

На жаль, отримані відповіді лише розчарували. Усі виконавчі органи надсилають лише формальні відписки і дуже загальну інформацію. І якщо читати їх між рядками, то поки що вимальовується доволі сумна картина.

Ось що, наприклад, пишуть у Міністерстві фінансів. Там посилаються на цьогорічну бюджетну програму «Заходи щодо виконання рішень суду, що гарантовані державою». У ній, зокрема, передбачено, що у 2017 році з бюджету має бути виділено 500 млн. грн. на виконання судових рішень. Втім у цьому випадку йдеться про виконання судових рішень не лише щодо дітей війни, а загалом усіх судових рішень, що гарантовані державою.

Втім навіть ця сума – просто непомітна крапля в морі усіх боргів, які держава має виплатити своїм громадянам згідно із судовими рішеннями. Вдуматися тільки: загальна сума заборгованості – більше 7,5 млрд грн.

Щоб осилити виплату усіх цих грошей, держава прийняла рішення іти на реструктуризацію боргів. Механізм прописаний у ст.19 Державного бюджету на 2017 рік. За цією нормою Кабінету міністрів надано право реструктуризувати заборгованість шляхом видачі фінансових казначейських векселів терміном обігу до семи років, з відстроченням платежів за цією заборгованістю на один рік та відсотковою ставкою 9,3 відсотка річних. Право видачі таких векселів надано органам державної казначейської служби України.

Таким чином, можна зробити висновок, що держава планує частину боргів перед дітьми війни виплатити у цьому році, а частину – реструктуризувати. Втім у державному бюджеті на 2017 рік не зазначено конкретних сум погашення заборгованості, які стосуються саме дітей війни. Точні суми не вказують і обходять у своїх відповідях також профільні міністерства.

Тобто питання все одно висить у повітрі. Із отриманих на депутатський запит відповідей зрозуміло також, що ні Мінфін, ні Мін’юст не ініціюють вирішення питання по дітях війни.

Виплата заборгованості має бути затверджена Кабінетом міністрів і погоджена Верховною Радою! Ця виплата має бути повною і одномоментною, без ніяких відстрочок. Це треба зробити якнайшвидше, бо багатьом пенсіонерам точно не хочеться чекати передбачених реструктуризацією семи років.

Хочеться нагадати урядовцям, яку мізерну пенсію сьогодні отримують українські пенсіонери. Виплата законних боргів пенсіонерам, які є дітьми війни, - насправді не таке вже велике навантаження для державного бюджету. Ці гроші треба віддати, щоб нашому поколінню не було соромно перед попередніми.

Роман Мацола Роман Мацола , Народний депутат України
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram