ГоловнаСвіт

Іранські хакери зламали 15 мільйонів акаунтів у Telegram

За однією з версій, злом став можливим завдяки співпраці зі стільниковими операторами.

Іранські хакери зламали 15 мільйонів акаунтів у Telegram
Логотип мессенджера Telegram
Фото: Wikipedia

Іранські хакери змогли визначити телефонні номери приблизно 15 мільйонів жителів країни, які користуються месенджером Telegram.

Про це повідомляє 112.ua з посиланням на Reuters.

Окрім того, хакерам також удалося отримати доступ до акаунтів десятків журналістів і активістів. Агентство пояснило, що злом дозволить створити "карту" користувачів Telegram в Ірані, де сервісом користуються близько 20 мільйонів осіб.

Експерти відмовилися пов'язувати зломників з іранським урядом і назвали відповідальними за це групу Rocket Kitten, яку раніше пов'язували з атаками на королівську сім'ю Саудівської Аравії, НАТО й іранських опозиціонерів.

Як уточнюють, злом став можливим, оскільки під час ідентифікації на будь-якому пристрої Telegram надсилає користувачеві sms-повідомлення. Це ж стало причиною злому акаунтів російських опозиціонерів у квітні, на що творець сервісу Павло Дуров порадив користуватися подвійною ідентифікацією.

В Ірані з'явилася версія, що злом став можливим завдяки співпраці зі стільниковими операторами. Представник Telegram Маркус Ра не взявся заперечувати чи спростовувати дані про злом, але, як і Дуров, порадив ускладнити захист своїх акаунтів.

Власник месенджера вже отримував раніше вимоги від влади Ірану надати можливість для стеження за користувачами і відмовляв. У жовтні 2015 року сервіс у цій країні заблокували.

Telegram позиціонує себе як дуже надійний месенджер, даних з якого не надають владі будь-якої країни. На заяву російської компанії Falcongaze про наявність технології для перехоплення повідомлень Дуров говорив, що мова йде про вірус, який має бути встановлений на той пристрій, повідомлення з якого потрібно перехопити.

Через складність злому Telegram популярний не тільки в Ірані й інших близькосхідних країнах, а й серед терористів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram