ГоловнаПолітика

Луценко візьме на роботу в ГПУ правозахисника

В'ячеслав Свірець займатиметься дотриманням прав ув'язнених

Луценко візьме на роботу в ГПУ правозахисника
Вячеслав Свирец
Фото: cvu.com.ua

Генеральний прокурор Юрій Луценко вирішив призначити на посаду начальника департаменту з дотримання прав людини у місцях позбавлення волі правозахисника В'ячеслава Свірця.

Про це повідомила у фейсбуці його прес-секретар.

"Разом з пані омбудсменом ми прийняли рішення щодо її пропозиції про зміну керівника департаменту ГПУ, який стежитиме за правами людини у місцях позбавлення волі. В'ячеслав Свірець - досить відомий правозахисник, який найближчим часом займе цю посаду. Сьогодні він вже приїхав до Києва, оформляє документи. Думаю, що це різко змінить саму атмосферу, впевнений, що тут наглядом має займатися людина поза системою ГПУ, молода людина", - розповів Луценко.

"Перше завдання, яке ми йому поставимо, - це виведення системи медичної допомоги у в'язницях, СІЗО, таборах з-під департаменту виконання покарань. Це має бути громадянська служба, яка буде по-іншому ставитися до ув'язнених", - зазначив генпрокурор.

Нагадаємо, в п'ятницю помічник генерального секретаря ООН з прав людини Іван Шимонович заявив, що СБУ застосовує тортури до сепаратистів і тримає їх у секретних в'язницях.

Також він представив доповідь, підготовлену Місією ООН з моніторингу дотримання прав людини в Україні, яку розмістив офіс ООН з прав людини у березні 2014 на запрошення уряду України. У доповіді, що охоплює період з 16 лютого по 15 травня 2016 року, є закиди на адресу СБУ.

Як ідеться в доповіді, якщо раніше звинувачення в порушеннях прав людини у більшості своїй стосувалися добровольчих батальйонів, то з кінця 2015 року в цьому вже звинувачують СБУ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram