ГоловнаПолітика

Німеччина відкинула ідею поліцейської місії ОБСЄ на Донбасі

Країна, яка зараз головує в ОБСЄ, проти зміни характеру місії.

Німеччина відкинула ідею поліцейської місії ОБСЄ на Донбасі
Фото: sharij.net

Німеччина, яка 2016 року головує в Організації безпеки і співпраці в Європі, не підтримує ідеї України розмістити на Донбасі збройну поліцейську місію ОБСЄ.

Про це в середу заявив офіційний представник МЗС ФРН Мартін Шефер, повідомляє "Укрінформ".

"Я з усією відповідальністю можу заявити, що не обговорюються за участю Німеччини і Франції ні в рамках ОБСЄ, ні в рамках "нормандського формату" зміни абсолютно цивільного характеру спостережної місії ОБСЄ", - зазначив він.

"Немає жодного прецеденту такої збройної місії... Для нас важко уявити собі зараз, як могла б виглядати озброєна місія ОБСЄ, метою якої мало б бути забезпечення безпеки виборів у захоплених сепаратистами регіонах", - додав дипломат і зазначив, що в такому разі треба ще забезпечити безпеку самих спостерігачів.

За словами Шефера, цивільний характер місії ОБСЄ схвалили всі сторони конфлікту. Натомість питання збройної місії вимагає "цілої низки складних правових, політичних, практичних, військових питань", зазначив представник МЗС Німеччини.

Водночас Шефер підтвердив, що в "нормандському форматі" і у світлі головування Німеччини в ОБСЄ на прохання секретаріату цієї організації обговорюються дії з поліпшення ситуації з безпекою для проведення місцевих виборів. Однак, за його словами, про це поки що рано говорити. Сторони очікують пропозицій від ОБСЄ, уточнив дипломат.

Він також поінформував про підготовку "в майбутньому" зустрічі "нормандської четвірки" на рівні міністрів закордонних справ, але назвати її дату не зміг. Тему спостерігачів місії ОБСЄ будуть обговорювати на майбутній зустрічі, повідомив Шефер.

Нагадаємо, однією з головних умов проведення виборів на Донбасі Президент України Петро Порошенко назвав введення поліцейської місії ОБСЄ.

Україна попросила ОБСЄ розмістити збройні пости на кордоні з РФ. Після цього бойовики пригрозили Україні "повномасштабною війною, в яку будуть втягнуті країни Заходу". Однак російський президент Володимир Путін заявив, що Росія згодна з пропозицією України розмістити поліцейську місію ОБСЄ на Донбасі, але тільки на лінії розмежування, а не на кордоні України з РФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram