ГоловнаПолітика

Transparency International почала шукати російські активи Януковича

Міжнародна антикорупційна група закликає ЄС не послаблювати санкції проти екс-президента і "сім'ї"

Transparency International почала шукати російські активи Януковича
Фото: стоп-кадр с видео

Міжнародна організація Transparency International (TI) закликала владу України розслідувати корупційні злочини колишнього президента Віктора Януковича, здійснити правосуддя щодо нього і докласти всіх зусиль для повернення вкрадених ним мільярдів євро.

Про це йдеться в заяві на сайті організації.

"З моменту втечі Януковича в Росію в Україні практично нічого не було зроблено для розслідування елітарної корупції екс-президента і його спільників", - наголосив керівник управління TI-Україна Андрій Марусов.

За його словами, Росія відмовляється екстрадувати Януковича в Україну, посилаючись на політичну ситуацію в державі, і заявляє, що не може видати його, оскільки він має громадянство РФ.

Transparency International нагадує, що, згідно з конвенцією ООН, яку Росія підписала і ратифікувала 2003 року, всі підписанти зобов'язані приймати матеріали правоохоронних органів країн-учасниць.

"Росія повинна провести розслідування стосовно Януковича відповідно до свого законодавства. Саме тому Transparency International закликає російські органи влади до співпраці з українськими в питанні покарання Януковича, незалежно від його громадянства", - наголошено в заяві.

У російському підрозділі TI пообіцяли всіляко сприяти проведенню розслідування та пошуку активів Януковича на території РФ.

"Ми підозрюємо, що його палац у Межигір'ї - це лише вершина айсберга. Ми маємо намір знайти й інші "шматки" його багатства в Росії і зробимо все можливе, щоб ні Москва, ні Ростов не були притулком для колишніх диктаторів на кшталт Януковича", - підкреслив виконавчий директор ТІ-Росія Антон Помінов.

Міжнародна антикорупційна група і її представництва в Україні, Росії та Великобританії закликали Європейський Союз залишити чинними санкції, накладені на Януковича і його оточення.

"Простіше кажучи, країни ЄС не повинні дозволяти політикам з найближчого корупційного оточення Януковича перетинати їхні межі. Тобто бойкотувати їхній бізнес і не підписувати з ними контрактів", - наголошено в заяві.

Зі свого боку представник Великобританії заявив, що Міжнародний саміт, який відбудеться в Лондоні - прекрасна можливість почати цей процес.

Нагадаємо, Янукович увійшов у топ-15 корупціонерів за версією Transparency International.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram