ГоловнаПолітика

Рада прийняла в першому читанні "безвізовий" проект про Агентство повернення активів

Депутати проголосували за узгодження українського закону з європейськими нормами.

Рада прийняла в першому читанні "безвізовий" проект про Агентство повернення активів
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада 282 голосами прийняла в першому читанні перший законопроект з "безвізового пакету", зареєстрований під номером 4056.

Він вносить зміни до деяких законодавчих актів, мета яких - удосконалити принципи діяльності Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів.

"Проект закону розроблено на виконання тих рекомендацій, які дала фінальна місія, яка вказала, що Україна майже повністю виконала свої зобов'язання для отримання безвізового режиму, і поставила умову привести у відповідність наш закон про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами до європейського законодавства і директив Європейського Союзу", - сказав міністр юстиції Павло Петренко, представляючи законопроект.

Норми законопроекту надають Нацагентству повноваження управляти виявленим майном. Також повертається норма про створення спеціального фонду, в який будуть надходити активи, знайдені Національним агентством. Під час прийняття законопроекту про створення цього Агентства така норма спричинила бурхливі протести з боку депутатів, однак на ній наполягають західні партнери України.

Також проект пропонує прописати безпосередньо в законі посадові оклади співробітників Нацагентства. За нинішнім законом, їх розмір повинен визначати Кабінет Міністрів.

Рада проголосувала за створення Агентства повернення активів 10 листопада 2015 року. Перший віце-спікер Андрій Парубій пояснив, що під час його розгляду із закону виключили важливі норми, на яких наполягає Європейський Союз.

Друге читання законопроекту очікується в четвер.

Нагадаємо, що це Агентство буде центральним органом виконавчої влади зі спеціальним статусом. Його голову призначатиме Кабінет Міністрів на 5 років за результатами конкурсу. Одна і та сама людина не може займати посаду два терміни поспіль.

Основними функціями агентства стануть: аналіз статистичних даних та іншої інформації про активи; пошук, оцінка активів за зверненням правоохоронних органів; ведення Єдиного державного реєстру активів, на які накладено арешт в кримінальному провадженні; співпраця з іноземними державами для виявлення активів; роз'яснення правоохоронцям питань, пов'язаних з активами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram