ГоловнаСвіт

Сирійська опозиція заявила про тиск з боку Керрі

Керрі відкинув звинувачення супротивників Асада і заявив, що майбутнє Сирії в руках самих сирійців

Сирійська опозиція заявила про тиск з боку Керрі
Джон Керри
Фото: EPA/UPG

Головний парламентер з боку сирійської опозиції на мирних переговорах стосовно Сирії Мохамад Аллуш (Mohamad Alloush) заявив, що противники Башара Асада зазнають тиску з боку держсекретаря США Джона Керрі.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Опозиційний Високий комітет з питань переговорів (High Negotiation Committee), який об'єднує політичних і військових супротивників Башара Асада, заявив, що не братиме участь у переговорах, поки урядові війська не припинять бомбардування, знімуть блокаду і відпустять заручників, - всі ці кроки перераховано в резолюції Радбезу ООН щодо Сирії, ухваленій у грудні.

За словами Аллуша, Керрі на зустрічі з представниками Високого комітету "тиснув на нас з вимогою відмовитися від наших гуманітарних прав і йти на переговори заради них". Він також додав, що надійде "велика відповідь на цей тиск", однак не вдавався в деталі. На питання про те, чи продовжаться переговори цього тижня, він відповів, що "це вирішиться у найближчі години".

Тим часом уряд Сирії заявив про готовність брати участь у переговорах. Зустріч мала початися в Женеві сьогодні, проте західні дипломати повідомили Рейтер, що переговори навряд чи почнуться раніше ніж у середу.

Сам Керрі тим часом заявив, що сподівається на "з'ясування" ситуації з переговорами протягом 24-28 годин, зазначивши, що краще перенести їх на кілька днів, ніж провалити на старті, зазначає Рейтер. Держсекретар США також підкреслив, що доля переговорів залежить виключно від сирійських сторін конфлікту.

"Вони мусять бути серйозними. Якщо вони не будуть серйозними, війна триватиме. Залежить від них, - можна привести коня до водопою, можна змусити його напитися... Ми створили основу, сирійці мають можливість вирішувати майбутнє Сирії", - сказав Керрі.

Держсек також відкинув звинувачення у тиску на сирійську опозицію. "Позиція США не змінилася: ми, як і раніше, підтримуємо сирійський мирний процес, фінансово і у військовому питанні", - резюмував глава зовнішньополітичного відомства США.

Керрі також зазначив, що засідання Міжнародної групи підтримки Сирії, що складається з країн, які підтримують сирійський мирний процес, "попередньо" заплановано на 11 лютого.

Громадянська війна в Сирії триває з березня 2011 року. Жертвами конфлікту стали понад 250 тис. осіб. Мільйони сирійців стали вимушеними переселенцями та біженцями.

Нагадаємо, напередодні повідомлялося, що в Сирії за три доби у результаті авіаударів загинули 164 людини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram