ГоловнаСуспільствоЖиття

Меморіал Героям Небесної сотні тимчасово розмістять в "Українському домі" у Києві

Експозиція має відкритися до кінця 2016 року

Меморіал Героям Небесної сотні тимчасово розмістять в "Українському домі" у Києві
Украинский дом

Український інститут національної пам'яті тимчасово розмістить експозицію державного закладу "Меморіальний комплекс Героїв Небесної сотні - Музей Революції гідності" в "Українському домі" у Києві.

Про це повідомив голова Інституту Володимир В'ятрович.

"Один із перших конкретних кроків, який ми будемо пропонувати, - це надання приміщення для тимчасової експозиції. Ми вважаємо, що найкраще для цього підходить "Український дім", - сказав він, зазначивши, що в перспективі необхідно побудувати для меморіалу окрему будівлю. За словами В'ятровича, ця будівля має знаходитися на Алеї Героїв Небесної сотні у Києві.

Він також розповів, що розглядалася ідея про розміщення музею в Будинку профспілок, проте Федерація профспілок України на це не погодилася.

Тимчасова експозиція в "Українському домі" має відкритися до кінця 2016 року.

"Ми беремо на себе завдання і сподіваємося, що отримаємо підтримку на виконання цього завдання, принаймні цього року запустити тимчасову експозицію", - додав В'ятрович.

Він також оцінив, скільки грошей потрібно для створення меморіалу.

"Я думаю, що мова може йти про 3-5 млн гривень", - сказав В'ятрович. Він також зазначив, що вже вів переговори з депутатами Верховної Ради і представниками Міністерства культури і отримав запевнення, що побажання Інституту буде враховано.

Директор меморіалу Героїв Небесної сотні Ігор Пошивайшло розповів, що створення таких музеїв за кордоном займає в середньому три роки, але "за наявності політичної волі" можна провести і швидше. Водночас, за його словами, для створення деяких музеїв схожого типу в інших країнах знадобилося до 20 років.

Нагадаємо, 19 листопада 2015 року Кабмін розпорядився створити "Меморіальний комплекс героїв Небесної сотні - музей гідності". Також президент Петро Порошенко підписав указ про оголошення 20 лютого Днем Героїв Небесної сотні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram