ГоловнаПолітика

Реєстр автомобілів покаже число потраплянь у ДТП

Цю інформацію можна буде отримати на платній основі

Реєстр автомобілів покаже число потраплянь у ДТП
Фото: Олена Педай

Держреєстр рухомого майна, відкриття якого очікується з дня на день, дозволить відстежити історію кожного автомобіля в Україні, зареєстрованого з 2012 року, - кому належить авто, як змінювався його колір, скільки разів воно потрапляло в ДТП.

Про це повідомляється на сайті МВС.

Сервіс мали відкрити ще 6 жовтня. У ДАІ тоді послалися на технічні причини. Зараз реєстр відкрили в тестовому режимі, повністю ресурс планують запустити в роботу найближчим часом.

На веб-сайті МВС України з'явилася можливість перевірити транспортний засіб за реквізитами його власника. Після необхідної авторизації кожен громадянин зможе отримати інформацію про автомобіль, зареєстрований на ту чи іншу особу. Зокрема, громадянину, який робить запит, на електронну пошту буде надано базову інформацію: марка автомобіля, рік його випуску і рік реєстрації, а також об'єм двигуна.

Водночас процес авторизації в системі передбачає надання запитувачам інформації про себе, щоб власник автомобіля також міг дізнатися, хто цікавився його автотранспортом.

Базову інформацію можна отримати безкоштовно.

"З часом в МВС планують збільшити перелік інформаційних послуг, додавши інформацію про зміну кольору авто, кількості потраплянь у ДТП тощо. Цю інформацію можна буде отримати на платній основі, кошти від її надання надходитимуть до бюджету", - сказано в повідомленні

Нагадаємо, 14 липня Верховна Рада надала інформації про рухоме і нерухоме майно громадян статус публічної. Відповідно до закону, базу транспортних засобів мали відкрити для всіх охочих з 6 жовтня.

Перед тим, як закон набув чинності, базу даних передали з Департаменту ДАІ в Департамент інформаційно-технічного забезпечення МВС. Під час цієї передачі, якимось чином "загубилися" ключі адміністрування. Без цих паролів, технічно неможливо було відкрити базу даних для публічного доступу. Висловлювалося припущення, що це може бути пов'язано зі спробами чиновників ДАІ приховати безліч нерозмитнених машин.

З 6 жовтня в Україні також відкрили пошук в реєстрі нерухомості за прізвищем людини. Крім того, на публічній кадастровій карті відкрили доступ до реєстру власників земельних ділянок. Також запущено онлайн-послугу замовлення виписки про нормативно-грошову оцінку землі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram