ГоловнаПолітика

МЗС закликало світ домогтися звільнення Сенцова

Україна визнала фарсом судовий процес над кримськими в'язнями

МЗС закликало світ домогтися звільнення Сенцова
Фото: sled.net.ua

Міністерство закордонних справ України висловило протест у зв'язку з протиправним і антигуманним рішенням влади Російської Федерації засудити громадян України Олега Сенцова та Олександра Кольченка до 20 і 10 років ув'язнення відповідно.

Сенцова і Кольченка незаконно заарештували у травні 2014 року російські окупанти і безпідставно звинувачили у причетності до терористичної діяльності.

"Олег Сенцов, Олександр Кольченко, а також інші громадяни України, які зараз незаконно перебувають на території Росії, є політичними заручниками і безневинними жертвами агресії Російської Федерації проти України", - сказано в заяві МЗС.

Україна вважає судове рішення проти них неправомірним, заснованим на сфабрикованих матеріалах слідства, отриманих, у тому числі, внаслідок застосування до українських громадян психологічного тиску та фізичних тортур. Все це, як зазначає МЗС, стало остаточним підтвердженням політичної заангажованості судової системи Російської Федерації.

"Виконуючи політичне замовлення влади Кремля, суд повністю знехтував законом, проігнорувавши, зокрема, надані захистом українських громадян докази про їхню непричетність до інкримінованих дій. Такий вирок свідчить про відхід Російської Федерації від принципу неупередженості слідчого процесу та дотримання універсальних норм у галузі прав людини" , - заявили в дипломатичному відомстві.

МЗС вимагає від російської сторони припинити судовий фарс, "який заради амбіцій російського керівництва калічить людські долі", і негайно звільнити Олега Сенцова та Олександра Кольченка, а також усіх інших політичних заручників.

"Міністерство закордонних справ України закликає світову спільноту публічно засудити цей цинічний злочин проти основоположних прав людини і посилити політичний та дипломатичний тиск на Російську Федерацію з метою звільнення всіх громадян України, яких далі незаконно утримують на території РФ. Українська сторона докладе всіх зусиль для звільнення наших співвітчизників - політичних в'язнів у Росії", - підсумували в міністерстві.

Нагадаємо, Сенцов навесні 2014 року вивозив українських військових з Криму, постачав заблоковані частини продовольством, шукав викрадених активістів.

10 травня Сенцова викрала ФСБ, він зазнав тортур і незабаром був звинувачений в організації терористичної групи за надуманими звинуваченнями. Членом цієї групи нібито був Кольченко. Незважаючи на те, що справа у суді фактично розвалилася, Сенцова 25 травня засудили до 20 років колонії суворого режиму, а Кольченка - до 10 років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram