ГоловнаПолітика

Рада скоротила терміни оборонного планування у ЗСУ

Ухвалений закон має забезпечити ефективне використання можливостей безпеки і оборони

Рада скоротила терміни оборонного планування у ЗСУ
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада України ухвалила нову редакцію закону "Про організацію оборонного планування". За ухвалення в цілому законопроекту №1547 проголосували 247 депутатів при мінімально необхідних 226.

"Законопроект розроблено для удосконалення наявної системи оборонного планування у Збройних силах України та інших військових формуваннях", - йдеться у пояснювальній записці до документа.

Відповідно до закону, "оборонне планування здійснюється з метою забезпечення обороноздатності держави шляхом визначення пріоритетів та напрямів розвитку сил оборони, озброєння та військової техніки, інфраструктури, підготовки військ (сил), а також розробки відповідних концепцій, програм і планів з урахуванням реальних та потенційних загроз у військовій сфері, демографічних та фінансово-економічних можливостей держави".

Оборонне планування ділиться на довгострокове (понад 5 років), середньострокове (від 3 до 5 років) і короткострокове (від 1 року до 3 років).

В рамках довгострокового оборонного планування визначаються стратегічні цілі, пріоритети та напрямки розвитку сил оборони, озброєння та військової техніки, інфраструктури, підготовки військ, а також потреби в ресурсах. У рамках середньострокового - комплекс заходів організаційного, технічного, соціального і економічного характеру, які забезпечують готовність сил оборони до виконання завдань з оборони держави. У рамках короткострокового планування будуть визначатися конкретні заходи щодо виконання програм розвитку сил оборони на довгостроковий і середньостроковий періоди, обсяги і строк забезпечення ресурсами, очікувані результати.

Раніше передбачалося, що довгострокове оборонне планування складається на 12 років, середньострокове - на 6 років, а короткострокове - на 2 роки.

Нагадаємо, раніше президент Петро Порошненко продовжив термін проведення призову на військову службу на червень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram