ГоловнаПолітика

Влада нарешті починає адекватно реагувати на події на Донбасі, - дипломат

У Богдана Яременка виникли запитання щодо процедури визнання організацій терористичними

Ухвалення парламентом законопроекту про терористичні організації свідчить, що українська влада нарешті починає адекватно реагувати на події на Сході України. Про це в коментарі LB.ua заявив голова правління фонду "Майдан закордонних справ" і дипломат Богдан Яременко.

"Це хороший сигнал... Разом з політико-правовим рішенням про визнання Росії агресором, кроками Кабміну (хоча і не зовсім впевненими) про введення режиму надзвичайної ситуації на Донбасі цей законопроект (про терористичні організації - ред.) свідчить, що влада нарешті починає розкручувати маховик правильного адекватного реагування на події на Сході України", - заявив він.

Водночас у Яременка виникають запитання щодо самої процедури визнання організацій терористичними, прописаної в проекті закону.

"Для мене трохи дивним є позначення термінів для розгляду таких питань у суді. Мені здається, що це своєрідний спосіб тиску на суд. Я розумію, що наші суди поки що не викликають довіри і поваги, але ми не можемо виходити з того, що вони можуть прийняти будь-яке рішення в будь-який час, коли це комусь потрібно, хто приймає закони. Але зараз є можливість відкоригувати законопроект до другого читання в парламенті", - зазначив дипломат.

Разом з тим, Яременко співвідносить прийняття законопроекту про терористичні організації тільки з існуванням ЛНР і ДНР на Донбасі.

"Не треба виходити з того, що це робиться виключно для ДНР/ЛНР. Можуть виникати інші терористичні організації... Тероризм є світовим глобальним явищем, і ми мусимо закласти національні інструменти для реагування", - сказав він.

"Можливо, українська влада і обмежиться тим, що покаже тільки інструмент, який може використовувати для визнання будь-якої організації терористичною... Поки що я не можу зрозуміти, який алгоритм буде застосовувати українська влада для забезпечення роботи тристоронньої контактної групи на виконання мінських домовленостей. З моєї точки зору, ні мінських домовленостей, ні тристоронньої контактної групи не має існувати. Але цю думку не поділяє ні президент, ні уряд. Вони закликають до якнайшвидшої зустрічі цієї контактної групи і виконання домовленостей. Як це можна буде зробити, коли частину учасників визнають терористами, я не розумію, і президент цього не пояснює", - підсумував Яременко.

Нагадаємо, сьогодні Верховна Рада на позачерговому засіданні затвердила в першому читанні порядок визнання організацій терористичними.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram