ГоловнаСуспільствоВійна

За мінськими угодами Донецький аеропорт віддали сепаратистам (документ)

Аеропорт розташований на схід від "лінії зіткнення" і мав відійти під контроль ДНР

За мінськими угодами Донецький аеропорт віддали сепаратистам (документ)
Архив
Фото: http://podrobnosti.ua/

ДАП розташований на схід від лінії розмежування Мінського меморандуму, а отже, мав відійти терористам при виконанні ними низки умов. Про це повідомляє Дзеркало тижня, яке опублікувало додаток до меморандуму з координатами лінії розмежування.

За даними видання, "Додаток: лінія зіткнення сторін з прив'язкою до місцевості" до Мінського меморандуму досі залишався неопублікованим, оскільки він міг викликати незручні запитання.

В таблиці у додатку названо населені пункти, через які має проходити лінія зіткнення, а також їх точні географічні координати.

Згідно з цими даними, Донецький аеропорт розташований на схід від узгодженої "мінської" лінії, тобто на території, яка має відійти сепаратистам.

"І це незважаючи на те, що на карті РНБО аеропорт розташований у зоні бойових дій, а в численних коментарях українських офіційних осіб стверджувалося, що ДАП контролюється українською стороною", - пише в своїй статті для ZN.UA Тетяна Силіна.

Видання нагадує, що минулої неділі, 18 січня, МЗС РФ заявило, що аеропорт "відповідно до мінських угод має бути передано під контроль ополченців". Представники українського МЗС і РНБО не забарилися з відповіддю: в мінських домовленостях, зафіксованих у протоколі від 5 вересня, і меморандумі від 19 вересня 2014 року немає жодного слова про Донецький аеропорт.

"Збрехали? Ні. Але і всієї правди не розкрили. У мінських документах і справді немає слів про ДАП. Але про те, що аеропорт має відійти сепаратистам, свідчать цифри - координати, зафіксовані в Додатку до Меморандуму. Ймовірно, саме тому цей документ і залишався досі неопублікованим", - пише автор статті.

Як пояснило ZN.UA одне з джерел, за задумом мінських домовленостей аеропорт мав відійти сепаратистам у результаті виконання взаємних зобов'язань: бойовики також мали передати під український контроль низку населених пунктів. Але вони цього не зробили, як, утім, не виконали також інші пункти мінського меморандуму. Відповідно, аеропорт їм не передали.

Нагадаємо, Донецький аеропорт було здано після 242 днів оборони.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram