ГоловнаСуспільствоЖиття

Рибалки вимагали від Кабміну припинити видачу квот на вилов риби сітками

Любителі риболовлі стверджують, що промисловий вилов веде до системного знищення окремих видів риби та загрожує безпеці відпочивальників на водоймах

Близько 50 рибалок-любителів зібралися сьогодні під будівлею уряду з вимогою припинити видачу квот на промисловий вилов риби, який вони називають узаконненним браконьєрством. Про це повідомив кореспондент LB.ua з місця подій.

Акцію підтримали представники Федерацій риболовного спорту та підводного спорту України (в тому числі, українські чемпіони світу), громадських організацій "Громада Рибалок України", "Автомайдан Киев", водомоторний клуб "Фрегат", рибальські сайти "Дім рибалки", Рибалка.com.

"Рибалок-любителів в Україні - 1,5 млн. осіб, це тих, хто більшу частину свого дозвілля проводять на риболовлі. Тих, які хоча б раз на рік беруть вудку і пов'язані з цією тематикою - до 12 млн. осіб. Кожен десятий у нас тим чи іншим чином пов'язаний із риболовлею. Промисловців загалом близько 6 тисяч осіб офіційно зареєстровано, в тому числі Крим і Донбас, які ловлять переважно у Чорному та Азовському морях. Близько 3000 осіб у нас ловлять рибу сітками у внутрішніх водоймах, і ми вважаємо, що це - узаконене браконьєрство. Право виловлювати природний ресурс, який належить усім і самостійно виростає в дикій природі, чомусь отримують приватні організації", - прокоментував ситуацію один із організаторів заходу Сергій Строй, активіст "Автомайдан Київ" і любитель риболовлі.

Роздає квоти на вилов риби сітками у ці дні Державне агентство України з рибного господарства - підрозділ Міністерства аграрної політики і продовольства.

Активісти сьогодні подадуть позов до суду на агентство, яке, за їхніми словами, своїми діями порушує права водомоторників, рибалок-аматорів, підводних мисливців, рибалок-спортсменів. До речі, згідно зі ст. 52-1 Закону України "Про тваринний світ" виготовлення, збут, застосування і зберігання риболовецьких мереж в країні заборонені. Але законодавство необхідно доопрацювати, переконані протестувальники.

"У цивілізованих країнах промисловий вилов риби у внутрішніх водоймах взагалі заборонений. Внутрішні водойми приносять значно більше користі і економічного ефекту, коли вони використовуються як об'єкт рекреації. Адже, згідно з Конституцією, вони є власністю українського народу. А де-факто, певне коло людей використовує їх для присвоєння рибних ресурсів. Безкоштовно видаються дозволи - папірці, які перекривають необмежений вилов риби. Причому виловлюється не та риба, якою потім зариблюють водойми, а вся та, яка потрапляє в сітки. Її привласнюють і продають, отримуючи тіньові доходи і роздаючи хабарі чиновникам", - пояснив Олександр Оленченко, юрист і активіст громадських організацій "Революція гідності", "Автомайдан Київ".

Фото: Макс Требухов

Протестувальники встановили перед Кабміном риболовецьку сітку, а в ній - ляльку, що заплуталася, щоб показати, що сітки, крім іншого, загрожують також дітям, які купаються у водоймах.

"На Канівському, Київському водосховищах виловлюється повністю вся риба. Ще 3-4 роки, і дітям нашим, онукам нічого буде ловити. Риба не відновлюється. Сітками виловлюють товстолоба, коропа, якого вже неможливо зустріти у нас", - додав один із учасників заходу, рибалка-любитель Сергій. За його словами, на 10 сіток, встановлених у водоймах, лише одна ставиться за квотою, решта - абсолютно незаконно.

"Зараз триває роздавання квот. Цих квот не дотримуються. Місць, де мають ловити рибу, не дотримуються. Виходиш на воду і можеш побачити, як промисловики ставлять сітки на фарватері і це ніяк не контролюється. Виловлюють судака, ляща, окуня - рибу аборигенну, а запускають карася. Ще 10 років тому карася зловити в Дніпрі було проблемно, а зараз люди спеціально ходять на карасеву риболовлю. Ми перетворили Дніпро на болото", - каже президент Федерації риболовного спорту України Віталій Левченко.

Фото: Макс Требухов

Активісти стверджують, що за останні кілька років ситуація погіршилася - ще у 2013 році створено механізми, які унеможливлюють контроль за діяльністю "промисловців", кількістю виловленої риби, її видовим складом. Вони вимагають повністю заборонити промисловий вилов риби у внутрішніх водоймах України.

Після виступу глави "Громади Рибалок України" Андрія Неліпи до протестувальників вийшов Віталій Киценко - куратор рибної галузі КМУ, який пообіцяв підготувати подання за фактами порушень у роботі Держрибагентства від Кабміну на Мінагрополітики, Мінекології та Мін'юст. Киценко також пообіцяв створити міжвідомчу комісії для розгляду із залученням громадськості та експертів.

Як повідомлялося, минулого року главу Харківської ОДА Михайла Добкіна оштрафували за вилов риби під час нересту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram