ГоловнаПолітика

Європарламент засудив вторгнення Росії на територію України

У резолюції міститься заклик до міжнародного співтовариства підтримати Україну

Європарламент засудив вторгнення Росії на територію України
Фото: EPA/UPG

Депутати Європейського парламенту засудили дії Росії в Криму і висловилися на підтримку нової української влади.

У резолюції Європарламенту, яку ухвалили в четвер, наголошується, що Крим є невіддільною частиною території України, яку було "визнано такою РФ і міжнародним співтовариством", повідомляє Інтерфакс-Україна.

Автори резолюції закликали до врегулювання кризи, "виведення всіх збройних сил, які незаконно перебувають на українській території", зажадали "повної поваги міжнародного права і зобов'язань, що випливають з діючих конвенцій".

Європарламент підкреслив, що територіальна цілісність України була гарантована Росією, США і Великобританією в Будапештському меморандумі, підписаному з Україною.

Євродепутати також вказали, що згідно з Конституцією України, Крим може організовувати референдуми тільки з питань місцевого значення, а не щодо зміни меж, визнаних на міжнародному рівні. У зв'язку з цим Європарламент заявив, що "референдум з питання приєднання (Криму - ІФ) до РФ розцінюватиметься як незаконний".

Європейські депутати висловили переконання в тому, що "налагодження конструктивного діалогу є кращим засобом домогтися прогресу на шляху вирішення будь-якого конфлікту і досягнення довгострокової стабільності в Україні".

У резолюції також міститься заклик до міжнародного співтовариства підтримати Україну.

Євродепутати висловилися за розгортання місії спостерігачів ОБСЄ в Криму, підтримали ініціативу створення контактної групи під егідою ОБСЄ.

Окрім того, євродепутати привітали рішення Європейської Ради від 6 березня про першу серію обмежувальних заходів щодо Росії, таких, як призупинення двосторонніх переговорів з візової лібералізації, нової базової угоди і підготовки до саміту G8 в Сочі.

При цьому Європарламент заявив, що за відсутності врегулювання ситуації в Криму ЄС повинен в найкоротші терміни вжити такі заходи, як ембарго на торгівлю зброєю і технологіями подвійного призначення, обмеження віз, заморожування авуарів, перешкоджання "відмиванню" грошей для низки осіб, яких у ЄС вважають причетними до процесу прийняття рішень, "пов'язаних з вторгненням в Україну", і заходи щодо російських підприємств та їх філій, особливо в секторі енергетики, зобов'язавши їх повністю поважати законодавство Євросоюзу.

Нагадаємо, вчора, 12 березня, країни G7, Рада Європи та Єврокомісія закликали Росію припинити підтримку референдуму про статус Криму, запланованого на 16 березня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram