ГоловнаКультура

Владислав Троїцький ініціює створення стратегії гуманітарного розвитку України

Режисер пропонує створити в Україні Комітет гуманітарної безпеки

Владислав Троїцький ініціює створення стратегії гуманітарного розвитку України
Фото: Макс Левин

Театральний режисер і керівник фестивалю сучасної культури "Гогольфест" Владислав Троїцький виступив із ініціативою створення Комітету гуманітарної безпеки, який працюватиме над розвитком України в гуманітарній сфері.

Про це Троїцький пише у своїй статті на LB.ua "Перемогти Молоха".

На думку режисера, Євромайдан дав можливість принципово змінити підхід до управління державою та її окремими сферами. "Всі ці пострадянські інституції, на яких побудована наша держава, починаючи від міністерств, управлінь культури, освіти, закінчуючи ЖЕКами, військкоматами, школами, настільки неефективні у своїй неповноцінності", - пише Троїцький. Замість старих управлінських структур, пише він, треба створити нові.

Зокрема, в гуманітарній сфері Троїцький пропонує створити новий орган, "який би абсорбував в собі всю інтелектуальну еліту держави, еліту, яка б взяла на себе відповідальність за формування смислів, ідеології, а також за розробку схем і механізмів модернізації країни".

У варіанті, запропонованому Владиславом, Комітет гуманітарної безпеки треба створити для вирішення стратегічних завдань і розробки стратегії гуманітарного розвитку України. "Цей дорадчий орган має не тільки працювати на допомогу міністерствам, а й комунікувати між ними, готувати тактичні рішення і прописувати дорожні карти. Він також має тісно співпрацювати з телебаченням та іншими ЗМІ", - упевнений він.

При цьому Троїцький підкреслює, що новий управлінський орган не треба заточувати під конкретні особистості, які увійдуть до його складу. "Це апріорі позаполітичний проект, він - громадський", - наполягає режисер. Владислав вважає, що Комітет може працювати в форматі відкритої дискусійної платформі, завданням якої буде розробка необхідної для розвитку гуманітарної сфери стратегії.

Всі питання та пропозиції щодо функціонування нового органу Владислав Троїцький пропонує надсилати на адресу: [email protected]. Режисер також заявляє, що найближчим часом відбудеться перша дискусійна зустріч в рамках цієї платформи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram