ГоловнаПолітика

ПР і опозиція розійшлися в планах про роботу Ради

"Яблуко розбрату" - спосіб зміни Конституції

ПР і опозиція розійшлися в планах про роботу Ради
Архив
Фото: Макс Левин

Партія регіонів пропонує на поточному пленарному тижні Верховної Ради створити тимчасову спецкомісію (ТСК) з підготовки змін до Конституції та розглянути соціально-економічні законопроекти, опозиція ж наполягає на ухваленні постанови про повернення до Конституції редакції 2004 року.

На початку погоджувальної ради в понеділок спікер Володимир Рибак повідомив, що в парламенті немає узгодженого законопроекту щодо внесення змін до Конституції. "За тиждень ми провели три наради, але на сьогодні не зареєстровано жодного проекту закону щодо повернення до Конституції 2004 року, але є три варіанти проекту, які відрізняються концептуально", - сказав Рибак.

"Що парламенту робити далі? Консультуватися або переходити до розгляду питань календарного плану парламенту?", - сказав Рибак і запропонував у вівторок на пленарному засіданні "створити комісію, яка б опрацювала пропозиції та погодила варіант, який розгляне парламент, потім передасть його до Венеціанської комісії, а після отримання її висновків - у Конституційний суд України".

Партія регіонів підтримала ідею про створення такої комісії. "Зміни до Конституції необхідно проводити в рамках Конституції... Тому ми підтримаємо створення ТСК", - зазначив глава фракції ПР Олександр Єфремов. Він також висловився за те, щоб парламент паралельно з проведенням переговорів про внесення змін до Конституції продовжував працювати й ухвалювати "соціальні закони".

У свою чергу, в опозиції виступили проти такого плану роботи ВР.

Лідер УДАРу Віталій Кличко заявив, що у вівторок парламентарі мають ухвалити постанову, якою затвердять дію Конституції 2004 року. Кличко також зазначив, що після відновлення дії Конституції 2004 року Верховна Рада повинна сформувати технічний уряд реформ, під програму якого можна буде залучити значну підтримку з боку демократичних країн. "Тому що економіка лежить", - сказав політик.

Крім того, за словами Кличка, генпрокурор повинен з'явитися в парламенті та повідомити про закриття всіх кримінальних справ проти учасників протестів проти влади. "Треба змусити генерального прокурора закрити всі кримінальні провадження і негайно, а не протягом місяця. Активісти мають бути не під домашнім арештом, а на волі. І хочу підкреслити, що повинні бути закриті не тільки ті справи, які порушені до 2 лютого. Тому що влада все одно залишає заручників. Це неприпустимо! Тому нехай Віктор Пшонка приходить до парламенту й оголошує про повне виконання закону з трибуни", - сказав Кличко.

Нагадаємо, опозиція закликала людей на Майдані у вівторок йти до Ради, щоб "допомогти" депутатам повернути Конституцію-2004.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram