ГоловнаПолітика

Понад 700 українців проголосували в Польщі

Найвищу явку зафіксовано у Варшаві.

Понад 700 українців проголосували в Польщі
Фото: ukrlife.net

У Польші більш ніж 700 громадян України вже проголосували на виборах до Верховної Ради на чотирьох дільницях, створених у Варшаві, Кракові, Гданську та Любліні.

Про це повідомили представники консульств, де створено дільниці, посилаючись на останні доступні дані.

Найвищу явку зафіксовано в польській столиці - Варшаві, де проголосувало близько 350 громадян України з близько 2 тис., унесених до списків.

"Це менше, ніж на попередніх виборах (президента 2010 року), коли на такий самий час свій голос віддали вже близько 500 осіб", - сказала голова виборчої комісії Наталія Кренська.

Вона зазначила, що голосування проходить спокійно, нагадавши, що у Варшаві не змогли проголосували тільки троє українців.

"Час консульського обліку, на якому вони були, завершився, і тому запрошення для голосування їм надіслали на домашню адресу в Україні", - пояснила вона.

Генконсул України в Кракові Віталій Максименко повідомив, що за три години до закриття виборчої дільниці там проголосувало близько 150 осіб із близько 2 тис. виборців.

Він не став порівнювати ці дані з попередніми виборами, назвавши цей результат "нормальним".

"Були і літні люди, і середнього віку, і молодь", - сказав він, відповідаючи на запитання, кого найбільше було серед виборців, що проголосували в Кракові.

Український генконсул у Любліні Владислав Каневський повідомив, що, за останніми доступними даними, на цій виборчій дільниці проголосувало більше 100 українців із понад тисячі, внесених до списків.

Представник виборчої дільниці у Гданську на заході Польщі сказав, що там проголосувало 115 українців, або близько 10%, відзначивши, що волевиявлення проходило спокійно.

Співрозмовники агентства в Гданську, Любліні та Кракові відзначили, що на виборчі дільниці приходили від декількох до 15 осіб, які хотіли проголосувати, але не змогли цього зробити через те, що не були внесені в списки.

"Приходив чоловік, який сказав, що голосував 2010 року й хотів це зробити знову, але законодавство вже змінено і заявку для внесення в списки потрібно було написати до 22 жовтня", - зазначив один із представників консульств у Польщі.

"Вдалося людям пояснити, що так передбачає закон, і обійшлося без ексцесів", - сказав інший український дипломат, описуючи аналогічну історію.

Право голосувати на виборах до Верховної Ради України в Польщі мають близько 6,5 тис. громадян України з кількох десятків тисяч, які перебувають у країні на підставі так званих "карт побиту" (документ, який підтверджує законність проживання в країні) і віз.

За даними консульств, заявки на те, щоб бути внесеними до списків виборців, напередодні голосування подали менш ніж 500 українців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram