ГоловнаПолітика

Freedom House: головні українські проблеми - переслідування опозиції та контроль влади над ЗМІ

Правозахисна організація вважає, що керівництво країни має зробити вибір.

Freedom House: головні українські проблеми - переслідування опозиції та контроль влади над ЗМІ

Головними проблемами в Україні залишаються вибіркове переслідування опозиції, корупція та контроль влади над мас-медіа.

Про це йдеться у звіті міжнародної організації Freedom House, повідомляє ВВС Україна.

Звіт під назвою "Захищаючи українську демократію-2" організація оприлюднила в четвер, 19 липня, у Вашингтоні.

У звіті, зокрема, зазначається, що протягом наступних тижнів українське керівництво має зробити остаточний вибір - або продовжувати утримувати за ґратами опозиціонерів і здійснювати подальшу централізацію влади, або показати світу, що країна дійсно має намір інтегруватися в Європу, провівши чесні парламентські вибори і припинивши вибіркове правосуддя.

За висновком організації, в Україні посилюється концентрація влади в руках Президента Віктора Януковича і його сім'ї, втім, за оцінкою експертів, громадянське суспільство не послабилося, а стало активнішим.

"Процеси в Україні впливають на динаміку розвитку у всій Євразії, цим пояснюється наша значна увага до України. До того ж нинішні негативні процеси в Україні не є незворотними. Наша мета - привернути увагу української сторони до наших висновків", - зазначив один із авторів звіту, представник Атлантичної Ради США Деймон Вілсон.

За словами експертів, головними проблемами в Україні залишаються вибіркове переслідування опозиції та корупція, водночас, як зазначили автори звіту, в Україні менше скаржаться на втручання СБУ в роботу громадських організацій, що було більшою проблемою рік тому. За оцінкою Freedom House, серйозною проблемою залишається контроль української влади над мас-медіа, зокрема телебаченням.

Серед позитивів було названо, зокрема, ухвалення необхідного законодавства щодо неурядових організацій, закону про доступ до публічної інформації, розвиток нових енергетичних проектів і протидія зусиллям Росії інтегрувати Україну в Митний союз.

Однак, за словами експертів, всі досягнення нівелюються на тлі того, що Юлія Тимошенко, Юрій Луценко та інші опозиціонери залишаються за ґратами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram