ГоловнаЕкономікаБізнес

Весна трохи поліпшила споживчі настрої українців

Майбутня динаміка залежить від влади

Весна трохи поліпшила споживчі настрої українців
Фото: ua-retail.com

Індекс споживчих настроїв в Україні у березні дещо покращився, підвищившись на 0,9 пункту до 77,6 порівняно з лютим.

Про це свідчать дані дослідження споживчих настроїв, які щомісяця проводить компанія GFK Ukraine.

"Оскільки сьогодні відсутні як позитивні, так і негативні зрушення в економіці, споживчі настрої стабілізувалися на помірно низькому рівні - його визначає низький рівень довіри до влади. Прагнення уряду забезпечити всіма засобами економічну стійкість до парламентських виборів буде визначати майбутню динаміку також і споживчих настроїв", - коментують аналітики GfK Ukraine.

За даними компанії, у березні було зафіксовано кілька ключових тенденцій.

Таким чином, у березні споживчі настрої хоч і підвищилися, але істотно не змінилися щодо лютневого показника. Помітно кращі очікування щодо розвитку економіки протягом найближчого року були компенсовані погіршенням настроїв стосовно великих покупок і розвитку економіки найближчі п'ять років.

Водночас з поліпшенням короткострокових економічних очікувань зменшилися і очікування щодо безробіття. Разом з тим трохи зросли девальваційні очікування.

Істотне поліпшення настроїв спостерігалося на Заході України й у Києві, тоді як у Північному та Центральному регіонах вони погіршилися. Покращились очікування селян, тоді як у малих містах вони зменшились.

Нагадаємо, у лютому через морози споживчі настрої знизились одразу на 5,8 пункту до 76,7 порівняно з січнем.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram