ГоловнаСвіт

У Молдові запровадили штрафи за рекламу російською мовою

У Молдові запровадили штрафи за розміщення реклами та візуальної інформації "російською та іншими іноземними мовами".

У Молдові запровадили штрафи за рекламу російською мовою
Наружная реклама в Кишиневе
Фото: Lenta.ru

Відповідний законопроект ухвалив парламент.

Законодавство Молдови допускає рекламу недержавними мовами (зокрема російською). При цьому потрібен паралельний текст молдовською.

За порушення цих правил (тобто розміщення реклами тільки російською мовою), як зазначив депутат від Ліберальної партії Валерій Мунтяну, штрафів досі не стягувалися.

Запровадити покарання для порушників нещодавно запропонували Мунтяну та його соратниця із ЛП (ця партія, нагадаємо, входить до складу владної коаліції) Анна Гуцу. Вони заявили, що міста і села Молдови рясніють "тисячами рекламних щитів, оголошеннями, афішами, назвами магазинів, цінниками, меню, написаними тільки по-російськи, що є грубим порушенням права на інформацію більшості населення, яке розмовляє румунською" (конституція Молдови називає державною молдовську мову, що функціонує на основі латинської графіки; при цьому багато хто не вважає молдовську самостійною мовою, розцінюючи її як діалект румунської).

Наявність реклами тільки російською мовою, на думку лібералів, "дискримінує румуномовних громадян" і створює загрозу для суверенітету країни.

Штрафи за рекламу недержавними мовами встановлено в таких розмірах: від 400 до 3000 леїв (від 30 до 250 доларів) для фізичних осіб, від 6000 до 10000 леїв (від 500 до 850 доларів) для юридичних осіб.

Слід зазначити, що конституція Молдови

визнає "право на збереження, розвиток і функціонування російської мови та інших мов, що використовуються на території країни".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram