ГоловнаЕкономікаДержава

Від початку року Кабмін залучив понад 155 млрд грн в еквіваленті від продажу військових облігацій

На погашення за внутрішніми борговими державними цінними паперами за цей період спрямували 26,1 млрд грн., $810,9 млн та 555,5 млн євро. 

Від початку року Кабмін залучив понад 155 млрд грн в еквіваленті від продажу військових облігацій
ОВДП 'Військові'
Фото: dp.sfs.gov.ua

Із початку 2024 року уряд залучив від продажу військових облігацій на аукціонах понад 155 млрд грн в еквіваленті, а загалом упродовж воєнного стану – більш ніж 973 млрд грн в еквіваленті.

Про це йдеться на сайті Національного банку України.

За даними Депозитарію НБУ, на аукціонах залучили:

  • 102 876,7 млн грн, 
  • 763,6 млн дол. США 
  • 557,2 млн євро. 

На погашення за внутрішніми борговими державними цінними паперами за цей період спрямували 26,1 млрд грн., 810,9 млн дол. та 555,5 млн євро. 

"Протягом січня – квітня 2024 року запозичення Міністерства фінансів на внутрішньому борговому ринку на 74 921,2 млн грн в еквіваленті перевищували виплати за облігаціями внутрішньої державної позики, зокрема в квітні – на 35 670,3 млн грн в еквіваленті. Роловер вкладень у ОВДП (співвідношення номіналу проданих на аукціонах та погашених відповідно до умов їх випуску цінних паперів) за січень – квітень становить 162% у всіх валютах за поточним офіційним курсом", - зазначив Нацбанк.

Щоб активізувати внутрішній борговий ринок НБУ надав можливість банкам покривати до 50% від загального обсягу обов’язкових резервів за рахунок бенчмарк-ОВДП з визначеного переліку та поступово розширював відповідний перелік. 

Крім того, Національний банк дав змогу нерезидентам переказувати за кордон кошти, отримані від сплати відсотків за ОВДП після 1 квітня 2023 року за умови дотримання ними мінімального безперервного строку володіння облігаціями до моменту отримання відсотків. 

Кабмін зі свого боку пропонує ставки за ОВДП на ринковому рівні. Так, у квітні року максимальна дохідність військових облігацій становила у гривні 18,30% річних, в євро – 3,25% річних. Розміщення ОВДП в доларах минулого місяця не проводили.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram