ГоловнаЕкономікаФінанси

Міжнародні резерви України в березні скоротилися на $2 млрд

Паніка на валютному ринку спалила 8% валютних запасів.

Міжнародні резерви України в березні скоротилися на 7,8% і на 1 квітня 2020 року становили 24,924 млрд доларів (в еквіваленті) порівняно з 27,042 млрд доларів місяцем раніше.

Про це повідомляють на сайті Національного банку України.

Скорочення резервів насамперед пов'язане з інтервенціями НБУ на валютному ринку.

"Чистий продаж валюти Національним банком у березні сягнув 2 189,6 млн дол. США. Ці інтервенції дозволили задовольнити попит бізнесу та громадян. Наприкінці місяця ситуація на валютному ринку нормалізувалася, а Національний банк навіть повернувся до інтервенцій з купівлі валюти. Загалом НБУ продав 2 453,6 млн дол. США, а купив - 264,0 млн дол. США", - повідомив регулятор.

На операції з обслуговування державного та гарантованого державою боргу пішло 1,124 млрд доларів (в еквіваленті). Ці витрати були врівноважені новими внутрішніми запозиченнями в розмірі 873,2 млн доларів і 276,9 млн євро.

Переоцінка фінансових інструментів (зміна ринкової вартості та курсу гривні до іноземних валют) збільшила їх вартість на 16,6 млн доларів (в еквіваленті).

На 1 квітня 2020 року обсяг міжнародних резервів покриває 3,7 місяця майбутнього імпорту, що є достатнім для виконання зобов'язань України і поточних операцій уряду і НБУ.

Нагадаємо, Міжнародний валютний фонд вважає, що міжнародні резерви України повинні становити близько $30 млрд. Востаннє вони були на такому рівні ще в середині 2012 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram