ГоловнаЕкономікаБізнес

Курченко позбувся монополії на вивезення вугілля з Донбасу

З листопада 2019 року вивозити вугілля дозволили і іншим трейдерам.

Курченко позбувся монополії на вивезення вугілля з Донбасу
Сергей Курченко
Фото: hvylya.org

Компанія бізнесмена Сергія Курченка втратила статус єдиного постачальника вугілля з окупованого Донбасу, який отримала в березні 2018 року. З листопада 2019 року вивозити вугілля дозволили і іншим трейдерам.

Російський РБК повідомляє, що вугільні шахти самопроголошених "ДНР" і "ЛНР" отримали право продавати вугілля не тільки компанії "Газ-Альянс", підконтрольній Курченку. Інформацію двох джерел, що близькі до вугільних компаній Донбасу, підтвердили виданню вугільний трейдер і федеральний чиновник.

За даними одного з джерел, вугільникам дозволили постачати вугілля іншим торговельним компаніям, але "на умовах не гірше, ніж у компанії Курченка".

У березні 2018 року стало відомо, що "Газ-Альянс" призначили єдиним постачальником вугілля з окупованих територій Донецької і Луганської областей. Вугільні трейдери тоді поскаржилися президенту РФ Володимиру Путіну, директору ФСБ Олександру Бортнікову, а також генпрокурору Юрію Чайці та міністру економічного розвитку Максиму Орєшкіну. У спільному зверненні трейдерів йшлося, що 14 березня 2018 року Мінекономрозвитку направило телеграму "дочці" РЖД - "РЖД Логістиці", в якій повідомлялося про заборону вивозити вугілля з "ДНР" і "ЛНР" для всіх компаній, за винятком "Газ-Альянсу". Трейдери, зареєстровані в Ростовській області і Криму, попереджали про збитки через простій вагонів з вугіллям.

Україна оголосила експорт вугілля, що видобувається на території "ДНР" і "ЛНР", незаконним, але російські трейдери, офіси яких розташовані переважно в Ростовській області, до останнього часу продавали це вугілля за кордон у складі вугільних сумішей.

Рік тому Служба безпеки України виклала аудіозапис розмови ватажка ДНР Олександра Захарченка з громадянином РФ, під час якої обговорюється подальша доля "націоналізованих" українських підприємств. Виходячи зі слів Захарченка, найбільш привабливі активи російські куратори "ДНР" планують передати структурам Сергія Курченка, який втік до Росії.

"Внешторгсервіс" і "Газ-Альянс" потрапили під санкції США в січні 2018 року, а санкції проти самого Курченка були введені ще в 2015 році. За даними Мінфіну США, "Внешторгосервіс" навесні 2017 року приступив до експлуатації українських підприємств, в тому числі вугільних шахт, які перебувають в "ДНР" і "ЛНР". Її партнером виступає компанія "Газ-Альянс", яка допомагає експортувати вугілля в Європу, стверджують в Мінфіні США.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram