ГоловнаЕкономікаФінанси

На місце, що звільнилося в Раді НБУ, претендують 23 особи

Профільний комітет обговорить кандидатів у середу.

На місце, що звільнилося в Раді НБУ, претендують 23 особи
Фото: facebook.com/NationalBankOfUkraine

Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики 16 жовтня проведе відкрите засідання, на якому обговорюватимуть кандидатів на вакантну посаду члена Ради Національного банку.

Про це йдеться на сайті комітету.

Це місце звільнилося після призначення заступника голови Ради НБУ Тимофія Милованова міністром економіки, торгівлі й сільського господарства.

За даними комітету, на вакансію претендують 23 кандидати. Серед них є чимало відомих осіб, насамперед - Віктор Пинзеник, двічі обіймав пост міністра фінансів і колишній депутат Верховної Ради семи скликань.

Як і 2015 року, на пост у Раді НБУ пробується колишній народний депутат, голова ради Асоціації українських банків Станіслав Аржевітін. Він понад десять років очолював банк "Ажіо", який 2016 року збанкрутував під назвою "Фідобанк".

У списку є ще кілька колишніх народних депутатів (Василь Горбаль, Павло Різаненко, Віктор Суслов, Ігор Корнійчук) і банкірів (Дмитро Гриджук, Анатолій Денисенко, Наталія Зубрицька, Олег Кобзєв, Євстахія Лехицька, Сергій Цибін).

Нагадаємо, у липні 2016 року Верховна Рада змінила склад Ради НБУ, призначивши туди Віру Ричаківську (на 4 роки), Тимофія Милованова (на 5 років), Олену Щербакову (на 6 років) і Віктора Козюка (на 7 років). У вересні 2019 року Милованова звільнили достроково у зв'язку з призначенням до Кабміну.

Відповідно до закону "Про Національний банк України", до складу ради НБУ входять чотири члени від Верховної Ради, чотири члени від Президента України, а також голова НБУ за посадою.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram