ГоловнаЕкономікаБізнес

Імпорт дизпального з Росії в серпні зменшився удвічі

Дефіциту немає, оскільки зросло постачання з Білорусі, ЄС і морем.

Імпорт дизпального з Росії в серпні зменшився удвічі
Фото: Макс Требухов

Імпорт дизпального з Росії в серпні 2019 року зменшився удвічі порівняно з попередніми місяцями.

Про це повідомив у фейсбуці представник президента в Кабінеті міністрів Андрій Герус.

За його словами, частка російського дизеля становить тепер лише 20% нашого ринку, а не 45%, як було раніше. Дефіциту немає, оскільки "збільшилися поставки з Білорусі, країн ЄС та з морських напрямів". Більше того, цього тижня ціни дизпалива знизилися на 20-80 коп./л. Це доводить, що рішення про введення мит було "продуманим, своєчасним і ефективно імплементованим", вважає Герус.

"Мінекономіки РФ не надав «Лукойлу» дозволу на постачання дизеля в Україну в серпні. Але більшість із вас цього навіть не помітили. Так і має бути", - зазначив Герус.

Нагадаємо, що з 1 серпня на імпорт дизпалива з Росії трубопровідним транспортом застосовується спеціальне мито в розмірі 3,75% від митної вартості товару. З 1 жовтня воно підвищиться до 4%.

За даними профільного видання enkorr, постачання ДП з Росії 2018 року забезпечило 40% українського ринку дизельного пального - 2,597 млн тонн. У першому півріччі 2019 року постачання зросло на 23,2%, до 1,38 млн тонн, порівняно з аналогічним показником 2018 року, а частка в балансі ринку до 44%. Близько 90% російського дизельного пального йшло в Україну трубопроводом, який пов'язують з Віктором Медведчуком.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram