ГоловнаЕкономікаДержава

За правильної політики українська енергетика - справжній клондайк, - Галасюк

"Енергоощадність і енергоефективність, масштабна енергомодернізація - пріоритет №1".

За правильної політики українська енергетика - справжній клондайк, - Галасюк
Виктор Галасюк
Фото: liashko.ua

Втричі вища за європейську енергоємність ВВП - не тільки проблема, а й величезна можливість, яка може стати інвестиційною нішею в більш ніж $10 млрд. Про це на 9-му Міжнародному форумі стійкої енергетики Східної Європи SEF-2017 заявив голова комітету з питань промислової політики і підприємництва Віктор Галасюк, пише uaprom.info.

Нардеп назвав першочергові кроки, які зроблять розвиток української енергетики вигідним для внутрішніх і міжнародних інвесторів.

«Енергоощадність і енергоефективність, масштабна енергомодернізація - пріоритет №1. Ми з Олегом Ляшком і Віктором Вовком, а також Олександром Домбровським, Сергієм Савчуком, Олексієм Корчмітом і Європейським банком реконструкції і розвитку (ЄБРР) ще 2015 року провели в Раді революційне ЕСКО (ESCO) законодавство. Це відкрило шлях термомодернізації більш ніж 80 000 бюджетних установ: дитячих садків, шкіл, лікарень, університетів... Згодом вийдемо на річну економію 1 млрд куб. м природного газу. І без копійки державних капітальних витрат, за рахунок приватних інвесторів», - розповів Галасюк.

Як зазначив парламентарій, командою РПЛ також був запропонований пакет інвестиційних стимулів для нового видобутку природного газу в Україні (ЗПУ №7062, 7063).

«Це принципово нова модель. Розвиваєш нові родовища і збільшуєш видобуток - плати менше податків. Якщо сидиш, як собака на сіні, навпаки - плати в бюджет більше! Безглуздо, маючи власне вугілля і газ, імпортувати їх майже на $4 млрд на рік», - заявив Галасюк.

Надважливою складовою успіху, на його думку, є встановлення цивілізованих «правил гри» в інтересах споживачів і зняття бар'єрів на вхід в економіку. «Одна з головних складових #ПромисловогоПакетуРеформ - безкоштовне під'єднання до інженерних мереж (електрика, газ, вода, тепло). Ініційований РПЛ законопроект №6671, підписаний більш ніж 30 нардепами з усіх фракцій і груп, вводить прозорість інформації про наявні потужності і технічну документацію монополістів, конкурентність підготовки технічних умов, чіткі покрокові процедури і жорсткі санкції за їх порушення. А найголовніше - обов'язок викупу монополістами на справедливих ринкових умовах інженерних об'єктів, створених для них інвесторами згідно з наданими монополістами технічними умовами», - пояснив він.

Особливої уваги також вимагає забезпечення стабільних умов і гарантій для інвесторів: «Ті, хто намагаються бездумно різко скасувати «зелений тариф» - грають проти української енергонезалежності, промисловості та екології. Альтернативна енергія, навіть за нинішнього тарифу, дешевша від «традиційної», якщо врахувати ціну енергетичної незалежності та екологічної безпеки».

Крім того, Галасюк закликав якомога швидше інтегрувати українську енергосистему з європейською (ENTSO-E), щоб позбутися критичної залежності від Росії і штучної монополізації внутрішнього ринку, а також диверсифікувати джерела постачання електроенергії для вітчизняних виробництв і відкрити для України широкі можливості експорту електроенергії.

«Це принесе в Україну гроші, технології, безпеку та робочі місця. І це лише частина Антикризового плану розвитку економіки від РПЛ», - резюмував нардеп.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram